O kulturze prawnej Wielkiego Księstwa Litewskiego XVI-XVIII wieku - uwagi wstępne

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
O kulturze prawnej Wielkiego Księstwa Litewskiego XVI-XVIII wieku - uwagi wstępne
In the Book:
Kultura i języki Wielkiego Księstwa Litewskiego / pod red. Marii Teresy Lizisowej. Kraków: Collegium Columbinum, 2005. P. 33-63. (Biblioteka Tradycji. Seria Druga ; nr 30)
Keywords:
LT
14 amžius; 15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; 18 amžius; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Ukraina (Ukraine); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Teisės istorija / History of law; Teisės mokslas / Legal science; Teismai. Teismų praktika / Courts. Case-law.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje siekiama pateikti visuminį Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės teisinės kultūros vaizdą XVI–XVIII a., tačiau tai tik didelio tiriamojo projekto pradinio etapo dalinių rezultatų susumavimas. Teisinė kultūra apima ne tik institucijų aprašymą, bet ir vertybių, būdingų konkrečiai teisės sistemai, katalogo nustatymą. Tos vertybės daug pasako ir apie visuomeninį bei politinį gyvenimą. Atskirų teisinių problemų nagrinėjimas ar dėmesio fokusavimas į LDK magnatų ar miestų teisinę kultūrą, ukrainiečių žemių LDK sudėtyje teisinę kultūrą ar Baltarusijos politinės ir teisinės minties raidą XVI–XVII a. ir t. t., neatstoja visuminio LDK teisinės kultūros analitinio aprašymo. Bent dalinai užpildant šią spragą straipsnyje nagrinėjamos LDK istorijoje įžiūrimos teisinės doktrinos, teisės mokymas, teisės vaidmuo LDK „politinės tautos“ gyvenime, teisės funkcionavimas praktikoje ir t. t., bandant susieti visą problematiką į vientisą mokslinį kritinį naratyvą. LDK teisinė sistema yra palyginama su Lenkijos Karalystėje galiojusia teise, pripažįstant Lietuvos aukštesnį parengimo ir funkcionalumo lygį. Straipsnyje pasinaudojama Lenkijos, Lietuvos, Baltarusijos, Ukrainos istorikų darbais, publikuotais politinės ir teisės istorijos šaltiniais, o taip pat nepublikuota archyvine medžiaga iš Lenkijos, Lietuvos bei Rusijos. Pateiktas LDK teisinės kultūros vaizdas yra tolimas nuo vienareikšmiškumo, neparodo permainų dinamikos, susideda labiau iš keliamų klausimų, nei atsakymų, kas neturėtų stebinti dėl inicijuotų tyrimų įvadinės fazės.Reikšminiai žodžiai: LDK, XIV-XVIII a.; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); 15 amžius; 16 amžius; 17 amžius; Statutai; Teismai; Teisė; Teisės istorija; Teisės kultūra; Court; GDL, 14-18 cent.; Law; Law history; Legal culture; Statutes of Lithuania; The Great Duchy of Lithuania; The Lithuanian XV-XVII c. history.

ISBN:
8387553816
ISSN:
1428-6998
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/66328
Updated:
2022-01-03 18:55:07
Metrics:
Views: 25
Export: