Comparative analysis of legal basis of inclusive education in four European countries

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Comparative analysis of legal basis of inclusive education in four European countries
In the Book:
Keywords:
LT
Austrija (Austria); Suomija (Finland); Lietuva (Lithuania); Negalia. Neįgalieji / Disabilities. Disabled persons; Specialusis ugdymas / Special education.
Summary / Abstract:

LTĮtraukaus ugdymo raida įvairiose šalyse susijusi su skirtingais socialiniais procesais. Lyginamoji analizė atskleidžia, kaip pokyčiai vyko Rytų bloko šalyse – Lietuvoje, Lenkijoje bei Vakarų šalyse – Austrijoje, Suomijoje. Straipsnyje aptariamas įtraukaus švietimo teisinis reguliavimas keturiose valstybėse, kuriose švietimo kaitos procesas prasidėjo apie 1990 m., tačiau siejosi su skirtingas socialiniais kontekstais. Lietuvoje ir Lenkijoje įtraukaus švietimo raida susijusi su politinio režimo kaita, išvadavimu iš primestos sistemos, kuri ribojo demokratiją ir žmogaus teises. Austrijoje ir Suomijoje įtraukaus ugdymo sklaida atspindi nuoseklią visuomenės ir demokratinių procesų raidą. Pirmieji dokumentai, reglamentuojantys įtraukų švietimą Lietuvoje ir Lenkijoje, pabrėžia tris komponentus: neįgalių mokinių teisę lankyti bendrojo lavinimo mokyklas; švietimo įstaigų sistemos pertvarką; pagalbos mokiniams organizavimą. Austrijoje ir Suomijoje pirmieji įtraukaus ugdymo etapai susiję su nacionaliniais projektais, kurie skatino visuomenės atvirumą ir skirtybių priėmimą. Lietuvoje ir Lenkijoje įtraukaus švietimo teisinis reglamentavimas sudarė prielaidas praktiniams švietimo sistemos pokyčiams, kurioje vis daugiau dėmesio skiriama specialiųjų ugdymo poreikių įvairovei, ugdymo lankstumui ir liberalumui. Austrijoje ir ypač Suomijoje ne tik buvo kuriama nauja švietimo sistema, bet ir keičiami bendruomenės įsitikinimai. Todėl įtraukaus švietimo diegimas pasižymėjo sistemingu, visa apimančiu pobūdžiu.Reikšminiai žodžiai: Inkliuzinis ugdymas; Lyginamoji analizė; Neįgalūs asmenys; Specialiųjų poreikių turintys mokiniai; Specialūs poreikiai; Įtraukusis ugdymas; Comparative analysis; Inclusive education; Persons with disabilities; Pupils with disabilities; Special needs.

Related Publications:
Preconditions of transforming the educational process by applying inclusive education strategies: theoretical background / Alvyra Galkienė, Ona Monkevičienė. Improving inclusive education through universal design for learning / editors: Alvyra Galkiene, Ona Monkeviciene. Cham: Springer, 2021. P. 1-22.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65847
Updated:
2021-03-24 16:22:30
Metrics:
Views: 20    Downloads: 3
Export: