Ramygalos bažnyčios istorija

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ramygalos bažnyčios istorija
Alternative Title:
History of Ramygala Church
In the Book:
Ramygala / vyriausioji redaktorė sudarytoja Gražina Navalinskienė. Vilnius: Versmė, 2016. P. 1154-1176. (Lietuvos valsčiai; kn. 33)
Keywords:
LT
20 amžius; Ramygala; Lietuva (Lithuania); Religinis menas / Religious art; Bažnyčios istorija / Church history; Bažnyčios istorija / Church history.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje trumpai pristatoma Ramygalos miestelio istorija ir gilinamasi į Ramygalos bažnyčios istoriją nuo seniausių laikų iki šių dienų. Teigiama, jog nėra žinoma pirmosios Ramygalos bažnyčios pastatymo data ir spėjama, jog pirmoji medinė bažnyčia Ramygaloje buvo pastatyta apie 1431 m., veikiausiai pagonių kulto vietoje. Kur buvo jos vieta taip pat nėra žinoma; spėjama, jog ji turėjo būti panaši į kitas pirmąsias bažnyčias – nedidelė, medinė, šiaudais dengtu stogu ir panaši į klėtį. Taip pat keliamas klausimas, ką reiškia dokumentuose užfiksuotas Ramygalos bažnyčios „užfundyjimas“ 1618 m., kadangi ankstyviausia žinoma Ramygalos bažnyčia buvo pastatyta (kapitaliai suremontuota) 1781 m. po miestelį nusiaubusio gaisro. Tuo metu pradėti rašyti ir metrikų aktai, tad bažnyčios istorija aiškesnė. Šaltiniuose randama trumpa jos istorija, inventoriaus apibūdinimas, kartais – žinios apie parapijos tikinčiuosius. Bažnyčios statymą finansavo bajorai Gombrovičiai, kurie yra palaidoti rūsyje, esančiame po bažnyčia. Dabartinė Ramygalos bažnyčia statyta parapijiečių ir parapijos dvarininkų aukomis 1897-1907 m., o galutinai užbaigta – 1914 m. Bažnyčia raudonų plytų, neogotiško stiliaus, su vienu bokštu, kryžminio plano, su trimis navomis. Aprašyti bažnyčioje esantys meno kūriniai, taip pat glaustai pristatoma Ramygalos parapijos koplyčių istorija, supažindinama su Ramygalos bažnyčioje dirbusiais kunigais bei iš Ramygalos kilusiais kunigais.Reikšminiai žodžiai: Altoriai; Bažnyčios istorija; Katalikų bažnyčia; Koplyčia; Kunigai; Parapijos istorija; Ramygala; Ramygalos bažnyčia; Sakralinė architektūra; Sakralinė dailė; Šv. Jono Krikštytojo bažnyčia; Altars; Catolic church; Chapel; Church history; Parish history; Priests; Ramygala; Ramygala Church; Sacral architecture; Sacral art; St. John the Baptist's Church.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65774
Updated:
2019-11-19 06:18:56
Metrics:
Views: 41
Export: