Displacement without moving: secession, border changes and practices of population politics in Lithuania, 1916-1923

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Displacement without moving: secession, border changes and practices of population politics in Lithuania, 1916-1923
In the Book:
Population displacement in Lithuania in the twentieth century : experiences, identities and legacies / edited by Tomas Balkelis, Violeta Davoliūtė. Leiden ; Boston : Brill Rodopi, 2016. P. 62-88. (On the boundary of two worlds : identity, freedom, and moral imagination in the Baltics ; vol. 43)
Keywords:
LT
20 amžius. 1914-1918; Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Demografija / Demography; Pabėgėliai / Refugees; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariama 1916–1923 m. Lietuvos demografinė situacija teritorializacijos procesų kontekste. Po Pirmojo pasaulinio karo buvo nustatytos valstybių sienos, nacionalizuota ekonomika, tai esmingai keitė vietinių gyventojų ir buvusių pabėgėlių gyvenimą. Jie atsidūrė nepažįstamame ir iš esmės pakitusiame ekonominiame bei socialiniame kontekste. Pokarinių valstybių sienų perbraižymas paveikė gyventojų, ypatingai prekeivių, galimybes grįžti prie ikikarinių savo profesijų. Centrinė ir vietinė valdžia mėgino sušvelninti teritorinių pokyčių sukeltas pasekmes. Ypač didelius pokyčius išgyveno pasienio gyventojai. Jų ekonominio gyvenimo analizė atskleidžia tautinių mažumų politikos perspektyvą, išlikusias ir vėliau tarpukariu egzistavusias ekonomines problemas. Vokiečių okupacijos metu taikytos rekvizicijos taip pat neigiamai veikė gyventojų ekonominę bei socialinę padėtį. Pasienio kirtimas tapo nesaugiu, net pavojingu, gyventojai galėjo būti deportuoti, sulaikyti arba paimti į karinę tarnybą. Besitęsiantis karas neišvengiamai lėmė gyventojų skirstymą į "svetimus" ir "savus", dėl socialinės ir ekonominės atskirties dalis jų buvo priversti išvykti. Lenkai, žydai ir naujai atvykę vokiečiai buvo suvokiami kaip "naudingi" ir "nenaudingi". Dažnai patirdavo perkėlimus krašto viduje. Ypač sudėtinga buvo pabėgėliams. Lietuvos, Latvijos ir Klaipėdos krašto prekeiviai buvo priversti ieškoti naujų prekybos strategijų, sumažinančių sienos faktoriaus biurokratines kliūtis. Nesaugūs jautėsi ir netoli Lenkijos ir Lietuvos demarkacijos linijos gyvenę asmenys. Grįžti prie bet kokio prieškario sambūvio ir ekonomikos buvo neįmanoma.Reikšminiai žodžiai: Demografija; Lietuvos Respublika; Mažumos; Pasienio teritorijos; Pirmasis pasaulinis karas, 1914-1918 (Didysis karas; World War I); Repatrijavimas; Sienų kaita; Socialiniai tinklai; Tautinė ištikimybė; Vokiečiai; Žydai; Border change; Border regions; Demography; Jews, Germans; Minorities; National loyalty; Repatriation; Republic of Lithuania; Social networks; World War I.

ISBN:
9789004314092
ISSN:
1570-7121
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65572
Updated:
2019-11-19 06:18:54
Metrics:
Views: 16
Export: