Jewish Vilnius in the works of German artists

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Jewish Vilnius in the works of German artists
In the Book:
Art of identity and memory : toward a cultural history of the two world wars in Lithuania. Boston: Academic Studies Press, 2016. P. 25-54. (Lithuanian studies)
Keywords:
LT
20 amžius. 1914-1918; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Kariuomenė / Army; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTKai Vilnių 1915 m. okupavo vokiečių kariuomenė, didelę dalį vilniečių sudarė žydai. Istorikai yra tyrę įvairius Rytų Europos žydų padėties Pirmojo pasaulinio karo metais aspektus. Tačiau žydų įvaizdis vokiečių mene kol kas nebuvo nuodugniai tyrinėtas. Būtent į šį aspektą straipsnyje ir telkiamas dėmesys. Remiamasi išlikusiais rašytiniais ir vizualiniais kūriniais. Į Vilnių atvykę vokiečių menininkai dirbo čia leidžiamiems propagandiniams laikraščiams. Tačiau jie kurdavo ir vedini asmeninio susidomėjimo Vilniumi ir vietos žydais. Jų gyvenamos gatvės buvo pačiame Vilniaus senamiestyje ir itin traukė vokiečių dailininkų vaizduotę. Vokiečių rašytojai, priešingai nei kai kurie dailininkai, nesižavėjo žydų gatvėmis ir buvo linkę pabrėžti jų bjaurumą ir nešvarumą. Nevienareikšmiškai menininkai vertino ir žydų namus. Vieniems jie atrodė nuostabūs, o kitiems – atstumiantys. Dalis menininkų įžvelgė ryškų kontrastą tarp nepatrauklių Vilniaus gatvių ir žydų Didžiosios sinagogos. Jiems itin patrauklios atrodė čia vykdavusios pamaldos ir giesmės. Menininkai savo kūriniuose vaizdavo ir viešose vietose matytus žydų religinius papročius, senąsias žydų kapines Šnipiškėse. Žydų kilmės vokiečių menininkus itin domino Vokietijos ir Vilniaus žydų skirtumai. Galima konstatuoti, kad Pirmojo pasaulinio karo metais Vilniaus žydų gyvenimas vokiečių mene buvo atspindėtas nevienareikšmiškai. Iš dalies tai lėmė kolonializmo idėjų, skatinusių žiūrėti į okupuoto Vilniaus gyventojus iš aukšto, įtaka. Kita vertus, vokiečių menininkus veikė natūralus smalsumas ir iš to kylantis susižavėjimas.Reikšminiai žodžiai: Ideologija; Oberostas; Pirmasis pasaulinis karas, 1914-1918 (Didysis karas; World War I); Tapatumas; Tapatybė; Vilnius; Vokiečių menas; Žydai; Žydiškasis Vilnius; German art; Identity; Ideology; Jews; Ober Ost; Vilnius; Vilnius Jews; World War I; World War I, German art.

ISBN:
9781618115072
Related Publications:
The Iconography of Jewish Vilna during the First World War / Laima Laučkaitė. Colloquia. 2021, 48, p. 113-137.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65356
Updated:
2018-06-20 23:56:20
Metrics:
Views: 24
Export: