Konwokacja litewska w Grodnie w 1665 roku

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lenkų kalba / Polish
Title:
Konwokacja litewska w Grodnie w 1665 roku
Alternative Title:
Lietuvos konvokacija Gardine 1665 metais
In the Book:
Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės istorijos atodangos / sudarytojai: Vydas Dolinskas, Rimvydas Petrauskas, Edmundas Rimša. Vilnius: Nacionalinis muziejus Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės valdovų rūmai, 2016. P. 443-449
Keywords:
LT
Jonas Kazimieras, 1609-1672 (Jonas Kazimieras Vaza, Jonas I Kazimieras, Jonas II Kazimieras, Jan II Kazimierz Waza); Jurgio Sebastijano Lubomirskio maištas; Jurgis Liubomirskis; Baltarusija (Belarus); Lietuva (Lithuania); Kariuomenė / Army; Bajorai. Didikai. Valdovai / Gentry. Nobles. Kings.
Summary / Abstract:

LTLietuvos konvokacija Gardine buvo įdomus karaliaus Jono Kazimiero sušaukto Lietuvos luomų suvažiavimo pavyzdys, atsižvelgiant į jo posėdžių formą ir reikšmę pilietiniame kare tarp karaliaus ir Lenkijos Karalystės lauko etmono Jurgio Sebastijono Liubomirskio (Jerzy Sebastian Lubomirski) vadovaujamų rokošininkų. Karalius buvo priverstas sušaukti šį suvažiavimą dėl nepavykusios konvokacijos (Radviloms priklausiusioje, Palenkės) Bialoje, boikotuotoje lietuvių opozicijos po Vilniaus vaivados, Lietuvos didžiojo etmono Leono Povilo Sapiegos vėliava. Jis nesutiko su valdovo, kaip luomo, dalyvavimu posėdžiuose, nes tuomet konvokacija įgyja seimo formą, o tai neatitiko Liublino unijos akto. Tad į suvažiavimą Gardine karalius neatvyko, tačiau atsiuntė savo atstovą ir agentus siekdamas pelnyti žymiausių lietuvių didikų prielankumą savo planams, ypač karui su rokošininkais ir mokesčių nutarimams dėl apmokėjimo kariuomenei palaikyti. Buvo pasiektas toks rezultatas - Gardino konvokacija įvyko, kartu per ją buvo patvirtinti labai dideli mokesčiai kariuomenei ir galutinai pritarta karinei pagalbai, skirtai karališkosioms pajėgoms kovojant su rokošininkais. Mat Lietuvos didikai ir bajorai buvo priešiški rokošui (nors Sapiegų ir Boguslovo Radvilos frakcija simpatizavo J. S. Liubomirskiui ir pageidavo jam valdų ir pareigų restitucijos), nes jis sunkino palankų karo su Maskva užbaigimą, o tai Lietuvai buvo gyvybiškai svarbus klausimas. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Gardinas; Gardino konvokacija 1665 m.; Jonas Kazimieras, 1609-1672 (Jonas Kazimieras Vaza, Jonas I Kazimieras, Jonas II Kazimieras, Jan II Kazimierz Waza); Jurgio Sebastijano Lubomirskio maištas; Jurgis Liubomirskis; Karaliaus Jono Kazimiero politika; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lietuvos konvokacija; Lietuvos konvokacija Gardine 1665 m.; Lietuvos ponai; Rokošas; Sapiegų frakcija; Suvažiavimas; Convocation of Lithuania; Convocation of Lithuania in Grodno in 1665; Grodno; Jan Kazimir Vasa; Jerzy Lubomirski; King's John Casimir's policy; Meeting; Nobles of Lithuania; Rebellion of Jerzy Sebastian Lubomirski; Rokosz; Sapieha family fraction; The Grand Duchy of Lithuania; The Grodno Convocation in 1665.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/65210
Updated:
2022-01-20 23:56:10
Metrics:
Views: 15
Export: