Du literatūriniai istorijos naratyvai - skirtingos atminimo kultūros tradicijos : Vladzimiro Karatkevičiaus ir Vinco Mykolaičio-Putino romanai?

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Du literatūriniai istorijos naratyvai - skirtingos atminimo kultūros tradicijos: Vladzimiro Karatkevičiaus ir Vinco Mykolaičio-Putino romanai?
In the Book:
Summary / Abstract:

LT1863 m. sukilimo vaizdinys yra lietuvių, lenkų ir baltarusių atminties kultūrų savastis. Tiesa, šio vaizdinio reikšmingumas atminties kultūrose nėra tolygus: lenkų ir baltarusių visuomenėms 1863 m. sukilimas yra viena reikšmingiausių atminties vietų, o lietuvių visuomenei 1863 m. sukilimas nėra tokia svarbi atminties vieta. Šiaip ar taip, kad sukilimo vaizdinys įsitvirtintų atminties kultūrose, visur prisidėjo sukilimo vaizdinio reprezen- tavimas nacionalinėje literatūroje, nes literatūra yra vienas kolektyvinės atminties kūrimo būdų. Literatūros kūriniai gali padėti kaip kolektyvinės atminties modeliai, kurie gali tiek sustiprinti atminties kultūroje egzistuojančius vaizdinius ar papildyti juos naujomis prasmėmis, tiek juos dekons- truoti ir revizuoti. [Iš teksto, p. 217]

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/64462
Updated:
2022-02-17 11:04:31
Metrics:
Views: 21
Export: