Kosto Kalinausko įvaizdžio formavimas Baltarusijos SSR (1924-1964 m.)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kosto Kalinausko įvaizdžio formavimas Baltarusijos SSR (1924-1964 m.)
In the Book:
Keywords:
LT
20 amžius; Konstantinas Kalinauskas; Kostas Kalinauskas; Baltarusija (Belarus); Lenkija (Poland); Lietuva (Lithuania); Viešoji nuomonė / Public opinion.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje nagrinėjama kaip formavosi Kosto Kalinausko įvaizdis Baltarusijos SSR 1924-1964 metais, gilinamasi, kaip istoriografijoje buvo interpretuojamas K. Kalinausko požiūris į tautinį klausimą, bei pateikiama, kaip minėtos svarbiausios su šia istorine asmenybe susijusios sukaktys. Teigiama, jog Kalinausko asmenybės populiarumą lėmė jo plėtota carizmo ir nacionalinės politikos kritika, kuri buvo palanki sovietinei ideologijai ir patraukli baltarusių inteligentijai. Beveik visu tiriamuoju laikotarpiu sovietinėje istoriografijoje ir propagandoje K. Kalinausko asmenybė vertinta dviprasmiškai: jis vaizduotas ir kaip baltarusių revoliucinis vadas, bet ir kaip palankus „buržuazinei demokratinei programai“. Atlikus tyrimą, padarytos kelios išvados. Visų pirma, paaiškėjo, jog dėl susiklosčiusių istorinių aplinkybių, Kalinausko istorinio įvaizdžio formavimas intensyviausiai vyko Baltarusijos SSR laikotarpiu. Komunistinės valdžios požiūris į K. Kalinauską nuolat kito ir priklausė tiek nuo esamos politinės situacijos, tiek nuo Maskvos pozicijos. Itin neigiamai K. Kalinauskas vaizduotas tik stalinistinio teroro laikotarpiu. Atskleista, jog baltarusių inteligentija naudojosi su K. Kalinausku susijusiomis sukaktimis siekdami atkreipti dėmesį į jo skelbtas idėjas. Dalis jį vaizdavo kaip baltarusių patriotą valstybininką, dalis stengėsi įtraukti į rusišką revoliucinį kontekstą. Pažymėta, jog svarbu atkreipti dėmesį į tai, jog K. Kalinausko atminimas netiesiogiai sugrąžino LDK atminimą, nes jis tuometinių autorių vadintas „sukilimo Baltarusijoje ir Lietuvoje vadu“.Reikšminiai žodžiai: Sukilimas, 1863-1864 (Lenkijos ir Lietuvos sukilimas; Sausio sukilimas; January Uprising); Sukilimas, 1863-1864 (Lenkijos ir Lietuvos sukilimas; Sausio sukilimas; January Uprising); Baltarusija (Belarus); Baltarusių istoriografija; Konstantinas Kalinauskas; Kostas Kalinauskas; Sovietmetis; Įvaizdžio formavimas; Belarusian Historiography; Belarusian National Historiography; Byelorussian SSR; Image formation; January Uprising; Konstanty Kalinowski; Kostas Kalinauskas; Soviet times; The uprising of 1863-64 years.

Related Publications:
1863–1864 m. sukilimo dalyvių laidotuvės ir Vilniaus kaip baltarusių Mekos naratyvas / Valius Venckūnas. Logos (Vilnius). 2020, 102, p. 100-109.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/64460
Updated:
2019-11-19 06:18:41
Metrics:
Views: 23
Export: