Nepasaulėžiūrinė politika - naujo politinio mąstymo projektas

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nepasaulėžiūrinė politika - naujo politinio mąstymo projektas
In the Book:
Filosofija išeivijoje / sudarytoja ir mokslinė redaktorė Rūta Marija Vabalaitė. Vilnius: Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2015. P. 139-164. (Lietuvos filosofijos istorija. Paminklai ir tyrinėjimai ; kn. 11)
Keywords:
LT
Antanas Maceina; Migracija / Migration; Filosofija / Philosophy; Ideologija. Pasaulėžiūra / Ideology. Worldviews.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio tikslas – kritiškai išnagrinėti nepasaulėžiūrinės politikos idėją, išryškinant Antano Maceinos ir Juozo Girniaus koncepcijų sampyną, prieštaringumus ir jų galimus sprendimus. Kritinė rekonstrukcija yra teorinio pobūdžio. Išnagrinėjus koncepcijas, atsiskleidžiamos dvi problemos: pirma, pasaulėžiūros ribos – pakankamai neaiškios; antra, dichotominė individo-asmens žmogaus samprata kertasi su prielaidomis apie pasaulėžiūrą. Ši sankirta įvyksta dėl to, kad į tai, kas priklauso individo sričiai, gali būti žvelgiama ir iš pasaulėžiūriškos perspektyvos, o nepasaulėžiūrinė politika siekia atriboti pasaulėžiūrai priklausančius dalykus nuo valstybės kontrolės. Nors daugelyje šiuolaikinių visuomenių dėl kultūrinių, etninių ir kitokių bendruomenių nykimo nepasaulėžiūrinė politika gali atrodyti nebeaktuali, tačiau ji atveria labai svarbius pažiūros ir sąžinės laisvės aspektus. Girniaus ir Maceinos valstybės sutvarkymo vizijoje drastiškai devalvuota politika, apribota politinių institucijų galia ir išreiškiamas didžiulis pasitikėjimas žmogaus apsisprendimu. Tokia koncepcija išsiskiria kitų XX a. politikos teorijų kontekste. Nepasaulėžiūrinės politikos stiprybė ta, kad ji suteikia autonomiškumą nuo valstybinio gyvenimo piliečiams ir jų bendruomenėms bei palieka erdvės tam, kas nėra visada racionalu, kas yra subjektyvu, bet žmogaus asmeniui egzistenciškai svarbu. Girniaus ir Maceinos pasiūlyta nepasaulėžiūrinės politikos idėja skatina užduoti klausimą, ar valstybėje tikrai yra įtvirtinta pažiūrų ir sąžinės laisvė.Reikšminiai žodžiai: Antanas Maceina; Demokratija; Išeivija; Pasaulėžiūra; Pasaulėžiūros politika; Politinė filosofija; Visuomenė; Antanas Maceina; Democracy; Emigration; Political philosophy; Society; World-view; World-view politics.

ENThe aim of the article is to critically examine the idea of non-worldview politics, highlighting the contours of Antanas Maceina and Juozas Girnys’ conceptions, contradictions and their possible solutions. Critical reconstruction is a theoretical one. After examining the concepts, two problems are revealed: first, the limits of worldview are rather vague; Secondly, the dichotomous concept of an individual-person crosses the assumptions about worldview. This intersection is due to the fact that the viewpoint of an individual may also be viewed from a worldview perspective, while non-worldview politics seeks to disassociate aspects of worldview from state control.

ISBN:
9789955868781
ISSN:
1822-928X
Related Publications:
Pilnutinės demokratijos projekto vientisumo problema / Laurynas Peluritis. Politologija. 2021, Nr. 3 (103), p. 8-40.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/62396
Updated:
2018-01-04 22:18:00
Metrics:
Views: 33
Export: