Obstacles and drivers for sustainable innovation development and implementation in small and medium sized enterprises

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Obstacles and drivers for sustainable innovation development and implementation in small and medium sized enterprises
Alternative Title:
Darniųjų inovacijų diegimo kliūtys ir skatinantys veiksniai mažose ir vidutinėse įmonėse
In the Journal:
Aplinkos tyrimai, inžinerija ir vadyba. 2012, Nr. 2 (60), p. 58-66
Keywords:
LT
Ekonominė politika. Globalizacija. Integracija / Economic policy. Globalisation. Integration; Įmonės. Bendrovės / Companies. Enterprises.
Summary / Abstract:

LTMažų ir vidutinių įmonių (MVĮ) vaidmuo ekonomei šalies plėtrai ir darbo vietų kūrimui yra labai svarbus, tačiau kartu MVĮ sukelia reikšmingą neigiamą poveikį aplinkai. Pagrindinis šio sektoriaus įmonių uždavinys – veiksmingai kurti ir diegti darniąsias inovacijas. Straipsnyje aptarti Lietuvoje atliktos apklausos „Darniosios gamybos inovacijos mažų ir vidutinių įmonių plėtrai“ rezultatai, susiję su kliūtimis ir skatinančiais veiksniais, darančiais įtaką darniųjų inovacijų kūrimui ir diegimui MVĮ. Atliekant analizę, įmonės buvo suskirstytos į dvi grupes: MVĮ, turinčias patirties darniųjų inovacijų kūrimo ir diegimo srityje, ir MVĮ, kurios tokios patirties neturi. Siekiant patikrinti gautų rezultatų patikimumą ir palyginti MVĮ požiūrį, susijusį su kliūtimis ir skatinančiais veiksniais, tyrimo rezultatai buvo palyginti su kitose šalyse atliktų panašių studijų rezultatais. Buvo nustatyta, kad darniųjų inovacijų kūrimo ir diegimo procesas Lietuvos MVĮ yra lėtas dėl įvairių kliūčių. Apklausos rezultatai parodė, kad darniųjų inovacijų kūrimą ir diegimą labiausiai riboja finansinės kliūtys ir personalo išteklių problemos. MVĮ veiklai darniųjų inovacijų srityje didžiausią įtaką daro galimybės gauti finansinę paramą kurti ir diegti darniąsias inovacijas, taip pat su darniųjų inovacijų diegimu susijusios galimybės sumažinti sąnaudas. Kiek mažiau svarbūs skatinantys veiksniai: vartotojų poreikių tenkinimas, atitiktis teisiniams reikalavimams ir galimybės padidinti konkurencingumą. Dauguma apklausoje dalyvavusių MVĮ akcentavo bendradarbiavimo su mokslo institucijomis svarbą ir glaudesnio bendradarbiavimo poreikį. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Darni plėtra; Darnios inovacijos; Darniosios inovacijos; Darnumas; Darnus vystymasis; Mažos ir vidutinės įmonės; Small and medium business (SME); Sustainability performance; Sustainable development; Sustainable innovation.

ENSmall and medium-sized enterprises (SMEs) play a vital role in the economic development and provide most of new jobs. At the same time, SMEs are contributing factors in environmental degradation due to their high numbers and their cumulative effect. In this context, broad application of sustainable innovations to SMEs becomes a priority task. The article presents results of a study conducted in Lithuania seeking to analyse obstacles and drivers for implementation of sustainable innovations in small and medium sized enterprises. For analysis, enterprises have been divided in two groups: SMEs with experience in development/ implementation of sustainable innovations and SMEs without such experience. To check reliability of results and to compare SME opinions in different countries, results of the study conducted in Lithuania have been compared to those of three similar studies carried out in other countries. [From the publication]

DOI:
10.5755/j01.erem.60.2.1242
ISSN:
1392-1649
Related Publications:
Mokslinių tyrimų metodologija ir metodai : (edukologija ir kiti socialiniai mokslai) / Kęstutis Kardelis. Šiauliai : Lucilijus, 2005. 398 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/52574
Updated:
2020-09-15 14:58:32
Metrics:
Views: 10
Export: