Edukacinės komisijos veiklos ir jos palikimo pataisų demokratinė linkmė - Meilės Lukšienės mokslinių tyrimų objektas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Edukacinės komisijos veiklos ir jos palikimo pataisų demokratinė linkmė - Meilės Lukšienės mokslinių tyrimų objektas
In the Journal:
Pedagogika. 2013, 111, p. 62-72
Keywords:
LT
19 amžius; Kultūros istorija / Cultural history; Švietimas. Švietimo politika / Education. Education policy; Ugdymas / Education.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje atskleidžiamos M. Lukšienės nuostatos į švietimo istoriją kaip į kultūros istorijos dalį. Aptariama, kokius Edukacinės komisijos, sietinos su švietimo reformų pradžia, kaitos veiksnius (1773 m.) atskleidžia mokslininkė. Parodoma, kad M. Lukšienė tirtuose šaltiniuose įžvelgė, jog Edukacinės komisijos nužymėtos švietimo krypties laikėsi Vilniaus universitetas, atskiri švietėjai, bet ne visos pažangios iniciatyvos buvo įgyvendintos praktikoje. XIX a. pirmajame ketvirtyje radikaliausi universiteto žmonės kritikavo švietimo ttūkumus, teikė pasiūlymus Edukacinei komisijai ir Universitetui, kaip peržengti įsitvirtinusį luomiškumą, aktyvino subkultūrų socialinės dominantės kaitą. Atskleidžiama M. Lukšienės nuomonė apie universiteto žmonių parengtus projektus, kurie vienaip ar kitaip siejosi su švietimo demokratėjimu ir jį skatino. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Meilė Lukšienė; Edukacinė komisija; Demokratinė švietimo linkmė; Kultūra; Ugdymas; Meilė Lukšienė; Educational commission; Culture; Education.

ISSN:
1392-0340; 2029-0551
Related Publications:
Lietuvos filosofinės minties istorijos šaltiniai. T. 3, Filosofija išeivijoje, 1945-2000 / [sudarytojai. Vilnius : Lietuvos kultūros tyrimų institutas, 2011. 375 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/52489
Updated:
2018-12-17 13:39:40
Metrics:
Views: 20    Downloads: 2
Export: