Lietuviai ir muzika Sibire

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuviai ir muzika Sibire
Alternative Title:
Lithuanians and music in Siberia
Publication Data:
Vilnius : Lietuvos kompozitorių sąjunga, 2013.
Pages:
694 p
Notes:
Bibliografija ir rodyklės.
Contents:
Pratarmė — Marija Marija... / Jūratė Vyliūtė Pradžia — Vežė mane iš namų... — Vaikystė už Uralo — Prie Jenisiejaus — Negrįžęs smuikininkas — Apie pražudytą meilę — Dainos ir dainorėliai — „Opera - irgi malda...“ — Prisimenu... — Panevėžio aukos — Šalia tremties — Iš mokyklos suolo - į vagoną — Studentų Sibiras — Žinutės iš lagerių — Atmušė sparnelius... — Pirmas koncertas — Jėzuitų kunigas — Represijos valstybiniame operos ir baleto teatre — Lietuvos muzikantai r instrumentinis muzikavimas sovietinėje tremtyje ir lageriuose / Gaila Kirdienė — Lietuvių muzikavimo reikšmė — Lietuvių kultūros ir muzikantijos netektys Sibire — Lietuviai muzikos instrumentų meistrai Sibire — 1941 m. lietuvių tremtinių muzikavimas — 1944-1953 m. išvežtų lietuvių politinių kalinių ir tremtinių instrumentinis muzikavimas — Išvados — Summary — Zussamenfassung — Literatūra ir šaltiniai — Sutrumpinimai — Tremties ir įkalinimo vietovardžiai — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
20 amžius; Lietuva (Lithuania); Rusija (Россия; Russia; Russia; Rossija; Rusijos Federacija; Rossijskaja Federacija); Kultūros paveldas / Cultural heritage.
Reviews:
Summary / Abstract:

LTKnygą „Lietuviai ir muzika Sibire“ sudaro dvi - profesionalams, dainoms ir mėgėjams instrumentininkams skirtos, vieną kitą papildančios, tačiau stiliaus, žanro atžvilgiu visiškai skirtingos savarankiškos dalys - traktuotinos kaip du leidiniai bendrame aplanke. Pirmoje dalyje „Marija, Marija...“ muzikinis Sibiras pulsuoja per žmonių išgyvenimus, jų biografijas, dažnai su ilgoku prieštakčiu, t. y. gan plačiu ikisovietinės veiklos pristatymu, siekiant paaštrinti socialines, politines, etines amžiaus sankirtas, pateikti sunaikinto istorinio kultūrinio paveldo mastą, grąžinti okupacijos metais nutrintų muzikų vardus ir darbus - juk kone kiekviena (knygą rengiant daugumos nukentėjusiųjų jau nebuvo tarp gyvųjų) tremtinio ar kalinio papasakota istorija baigiasi atsidūsėjimu - jei ne Sibiras. Dalies siužetas pinamas iš lakoniškų teminių apžvalgų (trėmimų vyksmas, dainavimas vagone, tremtyje, lageryje, tremtinių dainos, liaudies dainininkai ir kt.), ir esė pobūdžio personalijų („Negrįžęs smuikininkas“, „Opera - irgi malda“, „Muzikas laikotarpio veidrodyje“...). Pasakojimo tėkmė nėra griežtai struktūrinama pagal kokį nors principą, joje laisvai, tik punktyru paženklintoje laiko, vietos erdvėje vienas šalia kito lyg kalinių kolonoje eina pradinės mokyklos mokytojas su smuikeliu ir Amerikoje dainavimą studijavusi Lietuvos diplomato žmona, Suvalkijos ūkininkė, mokanti vaikus lietuviškų dainų, ir Šiaurės teatrų solistas, Žemaitijos kaimo muzikantas ir Europoje pagarsėjęs operos artistas, žalias gimnazistėlis ir senas knygnešys. Prie muzikos stipriai glaudžiasi kiti menai, tad probėgšmais paminėti ir kai kurie Sibiro šokėjų, dramos mėgėjų susibūrimai, jų sceninės veiklos momentai.Kontekste išryškėja pozityvūs bendratautiniai represuotų muzikų ryšiai Antros dalies autorė pažvelgia į Sibirą mokslininkės akimis, analizuoja muzikantų instrumentininkų padėtį ir patirtį, apibendrina jų muzikavimo reikšmę tremtyje ir lageryje. [Iš pratarmės]Reikšminiai žodžiai: Sovietų Sąjunga (SSRS; Soviet Union; USSR); Sibiras; Etninis genocidas; Represuoti muzikantai; Lithuania; Soviet Union; Siberia; Ethnical genocide; Repressed musicians.

ISBN:
9786098080810
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/52223
Updated:
2021-03-12 19:23:18
Metrics:
Views: 42
Export: