Die Wilna-Fotocollagen von Moshe Vorobeichic

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Die Wilna-Fotocollagen von Moshe Vorobeichic
In the Book:
Jüdische Kultur(en) im Neuen Europa : Wilna 1918-1939 / herausgegeben von Marina Dmitrieva und Heidemarie Petersen. Wiesbaden: Harrassowitz Verlag, 2004. P. 69-84. (Jüdische Kultur Studien zur Geistesgeschichte, Religion und Literatur; bd. 13)
Keywords:
LT
20 amžius. 1918-1940; Moi Ver; Mošė Ravivas; Mošė Veras; Mošė Vorobeičikas; Izraelis (Israel); Prancūzija (France); Šveicarija (Switzerland); Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Vokietija (Germany); Lietuva (Lithuania); Fotografija / Photography; Getai / Ghetto; Žydai / Jews.
Summary / Abstract:

LTIš Lietuvos kilęs Mošė Vorobeičikas, vaikystę praleidęs Vilniuje, 1931 m. Šveicarijos leidykloje Orell Füssli Verlag išleido knygą, kurioje sudėjo 65 savo darytas nuotraukas, rodančias žydiškąjį Vilnių. Nuotraukos buvo padarytos 1929 m., kai M. Vorobeičikas vykdamas į Pesach šventimą Vilniuje prieš tai tarpinio sustojimo metu Berlyne nusipirko Leica fotoaparatą. Knyga buvo spausdinama Leipcige 6 kalbiniais variantais, kurių kiekvienas buvo dvikalbis: hebrajų-jidiš, hebrajų-anglų, hebrajų-vokiečių, jidiš-anglų, jidiš-vokiečių, anglų-vokiečių. Knyga anglų kalba vadinosi The Ghetto Lane in Vilna. 65 Pictures by M. Vorobeichic. Preface by S. Chnéour, Zürich-Leipzig 1931. Bendras tiražas visais kalbiniais variantais buvo 12,5 tūkst. egzempliorių, kurie greitai buvo išpirkti. Aptariamos šio leidinio pasirodymo aplinkybės ir sukeltos reakcijos. Be publikuotų šaltinių ir literatūros autorė rėmėsi ir M. Vorobeičiko palikimo archyvu, saugomu Tel Avive (Izraelis). Autorės nuomone M. Vorobeičiko fotoalbumas buvo savotiškas atsakas į vilniečio Jano Bulhako fotografijas, kuriomis siekta prezentuoti „lenkiškąjį“ Vilnių. Formos požiūriu M. Vorobeičiko produkcija išsiskyrė, nes buvo padaryta kaip fotokoliažai ir fotomontažai. Jie yra įdomūs ne tik kaip žydiško gyvenimo fotodokumentai, bet ir meniniu požiūriu, sąsajomis su Bauhauzu (vok. Bauhaus), fotografinės ir tapybinės patirties sinkretizmu, Walterio Bejamino teorinėmis idėjomis, atspindėjo M. Vorobeičiko studijų ir darbo patirtį Vokietijoje bei Prancūzijoje. Knyga išlieka kaip nepakartojamas tarpukario miesto ir modernios kultūros paminklas.Reikšminiai žodžiai: Fotografijos istorija; Getas; Koliažas; Modernizacija; Moi Ver; Mošė Ravivas; Mošė Veras; Mošė Vorobeičikas; Tarpukario Vilnius; Vilniaus getas; Vilniaus žydai; Vilnius; Collage; Ghetto; History of Photography; Interwar Period; Modernization; Moi Ver; Moshe Raviv; Moshe Vorobeichic; Vilna Ghetto; Vilnius; Vilnius jews; Wilno.

ISBN:
3447050195
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/52041
Updated:
2020-05-05 08:42:06
Metrics:
Views: 49
Export: