A Bakhtinian lesson, or the history of Lithuanian Soviet novel as described by Algimantas Bučys

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
A Bakhtinian lesson, or the history of Lithuanian Soviet novel as described by Algimantas Bučys
Alternative Title:
Bachtino pamoka: A. Bučio lietuvių romano "istorija"
In the Journal:
Socialinių mokslų studijos [Societal Studies]. 2013, Nr. 5 (4), p. 1076-1085
Keywords:
LT
Michailas Bachtinas.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojama lietuvių tarybinio romano „istorija“, kuri pateikta lietuvių literatūros kritiko Algimanto Bučio knygoje „Romanas ir dabartis“ (1973, 1977). Dėmesys atkreipiamas į labai stiprų šioje knygoje vyraujantį Bachtino metodologinį pradą (M. Bachtino romano koncepcijos taikymas), taip pat į tai, kad A. Bučys pateikia itin mažai tiesioginių citatų iš mažai kam prieinamos ir XX a. septintajame dešimtmetyje žinomos M. Bachtino knygos „Epas ir romanas“. A. Bučio knygos analizės imtasi turint tikslą atsakyti į šiuos klausimus: kaip A. Bučiui pavyko su M. Bachtino romano teorija patikrinti tarybinę dabartį. Kokia aprašomoji tokios literatūros istorijos kalba, kokia būdų ir argumentų sistema? Kodėl lietuvių tarybinio romano teorija ir istorija, lietuvių kritiko pateikiama naudojantis Bachtino koordinatėmis, orientuotomis į „didelio laiko“ perspektyvą, pasirodė esanti tokia neilgaamžė? Ieškant atsakymo į pirmąjį klausimą pavyko nustatyti, kad kuriant nacionalinės romanistikos istoriją M. Bachtino romano koncepcijai A. Bučio knygoje tenka dvejopas vaidmuo. Viena vertus, ji pateikiama iš esmės kaip teorinis žanrų romanizacijos kanonas. Kita vertus, kaip lietuvių romano tyrimo metodologija A. Bučo knygoje ji įgavo dogmatišką analogijos formą, jai buvo priskirta analizės, pagrįstos ne interpretacija, o prilyginimu, forma.Šis būdas leido A. Bučiui naudojantis Bachtino „didelio laiko“ terminų sistema ne tiek susieti lietuvių romaną su universalia „romano“ tendencija, kiek aktualinti tarybinį suvokimo kontekstą: išanalizuoti „vidinio monologo“ lietuvių tarybinį romano „artimiausią praeitį“ privedant ją iki „dabarties“ triumfavimo, taip pat nužymėti lietuvių romanistikos „numatomą (pageidaujamą) ateitį“ (kuri, reikia pripažinti, būtent tolesnės literatūros proceso plėtros perspektyvoje nepateisino prognozių). Atsakant į antrąjį klausimą, ar šiandien dar aktuali knyga „Romanas ir dabartis“, deja, tenka pripažinti, kad ne. Dėl istorinių priežasčių ir mokslinių aplinkybių joje buvo iškreiptas ar net prarastas ne tiktai Bachtino romano diskursas ir pačios teorijos „giluminis metaforiškumas“, bet ir aprašymo kalba, metodologiniai būdai. A. Bučio vartojami terminai knygos kontekste netenka gebėjimo kurti „specifiškai Bachtino prasminį įkūnijimą“ (L. Gogotišvili) ir juos reikia traktuoti remiantis tais tikslais, kuriuos sau kelia tarybinės literatūros tyrėjas, tad tampa akivaizdu, kad knyga, formaliai grindžiama Bachtino metodologija, pažeidžia ir pačią teoriją, taigi ir iškraipo minėto laikotarpio lietuvių literatūros istoriją. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: M. Bachtinas; A. Bučio knyga „Romanas ir dabartis“; Tarybinis romanas; Michailo Bachtino metodologija; M. Bakhtin; A. Bučys’ book "Novel and the Present Day"; Lithuanian Soviet novel; Bakhtinian methodology.

ENPaper deals with the analysis of the history of Lithuanian Soviet novel as represented by a literary critic Algimantas Bučys in his book "Novel and the Present Day" (1973, 1977). This book contains a strong Bakhtinian methodological introduction (it addresses Bakhtin’s concept of the novel) and extensive quotes from Bakhtin’s book "Epic and Novel", in which the novel concept is introduced. Bakhtin’s text was very little known and hard to find back in the 1960s. As it is obvious from the analysis, Bakhtin’s theory plays an ambiguous role in Bučys’ history of the national novel. On the one hand, Bakhtin’s theory provides theoretical grounds for the novelization of genres and is a suitable methodology for research into Lithuanian novel. On the other hand, Bučys uses a dogmatic type of analogy, and the analysis itself is based on comparing rather than on interpretation. [From the publication]

DOI:
10.13165/SmS-13-5-4-07
ISSN:
2029-2236; 2029-2244
Related Publications:
Sovietmečio lietuvių literatūros kritika kaip socialinis reiškinys / Elena Baliutytė. Lituanistica. 2003, Nr.1, p. 108-120.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/51627
Updated:
2022-10-30 17:20:25
Metrics:
Views: 13    Downloads: 1
Export: