Prof. V. Chomskio 1948 m. disertacija - pirmoji išsami kartografinė studija apie senuosius Lietuvos žemėlapius

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Prof. V. Chomskio 1948 m. disertacija - pirmoji išsami kartografinė studija apie senuosius Lietuvos žemėlapius
In the Journal:
Mokslo ir technikos raida Lietuvoje. 2003, t. 7, p. 160-169. Mokslo istorikų konferencijos, įvykusios Vilniuje 2003 m. rugsėjo 17-18 d., pranešimai
Keywords:
LT
20 amžius; 18 amžius; 15 amžius; V. Chomskis; Vaclovas Chomskis; Mokslas / Science; Žemėlapiai / Maps.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje pristatomas matematiko-fiziko Vaclovo Chomskio 1948 m. parengtas disertacinis geografijos darbas apie senuosius Lietuvos žemėlapius. Ši studija yra išlikusi tik kaip rankraštis, apžvelgiamos jo parengimo aplinkybės, naudoti šaltiniai ir istoriografija. Glaustai pateikiamas studijos turinys ir pagrindinės jos autoriaus mintys, įžvalgos bei atradimai. Nurodyta, jog V. Chomskis disertacijoje tyrinėjo nagrinėjo Lietuvos kartografinio vaizdo vystymąsi XV-XVIII a., ir suskirstė jį į tris etapus, kurio paskutinįjį apėmė 1613 m. išleisto Lietuvos žemėlapio parengiamieji darbai. Disertacijoje stengtasi visapusiškai išnagrinėti trečiąjį etapą ir rasti jo ryšius su ankstesniaisiais etapais ir svarbiausiais kartografų darbais. V. Chomskis iškėlė abejonę, jog 1613 m. žemėlapio autorius buvo T. Makovskis, kaip tą nurodė Lenkijos mokslininkai, pažymėjo Mikalojaus Kristupo Radvilos indėlį į kartografiją ir teigė, jog pastarasis žemėlapis buvo kolektyvinio darbo rezultatas, vertintinas kaip grandiozinis blykstelėjimas tuometinės Lietuvos kultūros padangėje. Teigiama, jog ši Vaclovo Chomskio paruošta disertacija – pati išsamiausia Lietuvoje parengta studija apie M. K. Radvilos žemėlapį, o šio žemėlapio svarbą patvirtina 1993 m. Vilniaus Universitete surengta jubiliejinė konferencija. Galiausiai, pakartojama V. Chomskio išvada, jog 1613 m. M. K. Radvilos žemėlapis ilgą laiką buvo vienintelė kartografinė medžiaga naujesniems XVII-XVIII a. žemėlapiams.Reikšminiai žodžiai: Disertacija; Istorinė kartografija; Kartografija; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Lietuvos žemėlapiai; V. Chomskis; Vaclovas Chomskis; Žemėlapiai; Cartography; Dissertation; Great Duch of Lithuania; Historical cartography; Maps; Maps of Lithuania; V. Chomskis; V. Chomsky; Vaclovas Chomskis.

ISBN:
9986054559
ISSN:
2029-1566
Related Publications:
Žemaitijos vardas senuosiuose žemėlapiuose: formos ir transformacijos / Laima Bucevičiūtė. Acta historica universitatis Klaipedensis. 2019, t. 39, p. 25-48.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/50966
Updated:
2019-11-19 06:17:25
Metrics:
Views: 31
Export: