Nuo skaitytojų nuslėptos aistros, arba tikrieji "Priešaušrio vieškeliai"

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nuo skaitytojų nuslėptos aistros, arba tikrieji "Priešaušrio vieškeliai"
In the Journal:
Naujasis Židinys - Aidai. 2008, Nr. 4-5, p. 165-173
Keywords:
LT
Broniaus Radzevičiaus romanas Priešaušrio vieškeliai.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariama, kaip ir kieno dėka suvokiamas lietuvių literatūros klasikas Bronius Radzevičius ir jo kūryba. Daugiausia dėmesio B. Radzevičiaus romanui „Priešaušrio vieškeliai“ yra skyręs Arvydas Šliogeris, kuris romaną įvertino kaip išskirtinį reiškinį lietuvių literatūroje, apibūdinantį egzistencinę – išėjimo – situaciją. Kvestionuojuoma, kad romanas autoriaus nebuvo užbaigtas. Gal esama dviejų užbaigtų pavidalų – antrojo, visiems prieinamo, ir pirmojo, autorinio mašinraščio, kurį matė tik maža redakcinės komisijos grupelė ir kuris labai skiriasi nuo plačiai publikuotojo? Iš autorinio mašinraščio buvo eliminuoti ištisi epizodai, pertvarkyta jų seka ir jungtys. Straipsnyje analizuojama erotikos motyvo raiška autoriniame tekste ir redaguotoje romano versijoje. Mašinraštyje moterų paveikslų įvairovė publikuotame kūrinyje niveliuota, subtilūs erotiniai atspalviai susiplakę. Redaktorius „prigesino“ ir vyrišką aistros išraišką . Intelektualus samprotavimas apie erotiką – tai naujiena, kitoniškos kultūros intarpas to meto lietuvių literatūros kontekste. Tad praleidimai – ne tik meninis, bet ir ideologinis Radzevičiaus žodžio represavimas, artimas cenzūrai pačia tiesiausia prasme. Taigi antroji romano dalis dėl redagavimo neteko plataus erotikos motyvų spektro. Nenuostabu, kad praradęs atviresnės erotikos atspalvius romanas literatūros kritikų šiuo požiūriu aptariamas ne visai adekvačiai, autoriniame mašinraštyje savarankiškas funkcijas atliekanti erotika interpretuojama vien kaip tradiciškai suvokiamos meilės sudedamoji dalis. Mašinraščio analizė liudija, kad geismo ir instinkto erdvė Radzevičiui vėrėsi gana plačiai. Nežinia, ar autoriniame mašinraštyje tūnantis romanas geresnis. Tačiau nepaneigiama, kad jis – gerokai kitoks.Reikšminiai žodžiai: Broniaus Radzevičiaus romanas "Priešaušrio vieškeliai"; Erotika; Erotiniai motyvai; Literatūra; Lietuvių romanas; Moterų paveikslai; Nebaigtas kūrinys; Romano redagavimas; Sovietinis periodas; Tekstologinė analizė; Bronius' Radzevičius' novel "Priešaušrio vieškeliai"; Editing of the novel; Erotic; Erotic motifs; Lithuanian literature; Lithuanian novel; Soviet period; Textological analysis; Unfinished work; Women's images.

ISSN:
1392-6845
Related Publications:
  • Autorius ir vardas : keli teoriniai ir interpretaciniai pastebėjimai / Nerijus Brazauskas. Acta humanitarica universitatis Saulensis. 2009, t. 8, p. 444-454.
  • XX a. lietuvių modernistinis romanas : raidos ir poetikos linkmės / Nerijus Brazauskas. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2010. 289 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/49437
Updated:
2021-02-22 22:50:47
Metrics:
Views: 35
Export: