Nation und Emotion. Europäische Befindlichkeiten

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Vokiečių kalba / German
Title:
Nation und Emotion. Europäische Befindlichkeiten
Alternative Title:
Tauta ir emocija. Europos situacija
In the Book:
Nacionalizmas ir emocijos : (Lietuva ir Lenkija XIX-XX a.) / sudarytojai Vladas Sirutavičius, Darius Staliūnas. Vilnius: Lietuvos istorijos instituto leidykla, 2001. P. 15-28, 162, 171, 182
Keywords:
LT
20 amžius; 18 amžius; Lietuva (Lithuania); Kultūra / Culture; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Tauta / Nation.
Summary / Abstract:

LTNuo XVIII a. pabaigos Europos ekonominį bei politinį modernumą racionaliai bei efektyviai formavo tautos programa kaip estetinė bei kultūrinė koncepcija. Tauta buvo antropologizuojama kultūrinių bei vertybinių horizontų kontekste. Kaip identiteto ir lojalumo modelis tauta pakeitė religiją, kuri iki tol vienintelė sugebėdavo mobilizuoti kolektyvinius jausmus ir praktikas. Straipsnyje svarstomas ne tik istorinio ryšio tarp tautos ir emocijos aktualumas Europoje po 1989 m., bet ir klausiama, ar tautiškumas gali „išsivaduoti" iš savo istorinio modelio ir tapti viena iš daugelio santykių su aplinka bei istorija galimybe. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Emocija; Europa, tauta, emocija; Identitetas; Kultūra; Nacija; Patriotiškumas; Rytų Europa, tautinis mitas, tautinė programa; Tauta; Tautinė savimonė, tautinė tapatybė; Culture; Eastern Europe; Europe, nation, emotion; Feeling; Identification; Nation; National identity; National myth; National program; Patriotic feelings.

Related Publications:
Nuo reprodukcijos prie revizijos : tautos atminties kūrimo dinamika 1988-2005 metais Lietuvos dokumentiniame kine ir televizijoje / Rūta Šermukšnytė. Nacionalinio tapatumo tęstinumas ir savikūra eurointegracijos sąlygomis / sudarytojai ir moksliniai redaktoriai: Antanas Andrijauskas, Vytautas Rubavičius. Vilnius: Kronta, 2008. P. 258-275.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/46022
Updated:
2022-12-06 08:39:40
Metrics:
Views: 10
Export: