The role of media in transforming outlooks on environmental issues : acomparative study of Lithuania and Sweden.

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
The role of media in transforming outlooks on environmental issues: acomparative study of Lithuania and Sweden
Alternative Title:
Medijų vaidmuo formuojant visuomenės požiūrį į aplinkosaugą: Lietuvos ir Švedijos atvejis
In the Journal:
Socialiniai mokslai. 2011, Nr. 3 (73), p. 23-32
Keywords:
LT
Švedija (Sweden); Lietuva (Lithuania); Aplinkos apsauga / Environmental protection; Medijos / Media; Postmodernizmas / Postmodernism.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio tyrimo objektas yra naujienų portalų turinys ir jų poveikis visuomenei skirtinguose socialiniuose kultūriniuose kontekstuose. Straipsnio tikslas - išanalizuoti medijų vaidmenį keičiant visuomenės nuostatas į aplinkosaugos klausimus Lietuvoje ir Švedijoje. Teorinėje straipsnio dalyje tyrimo problema analizuojama gilinantis į kelias klausimų kategorijas: trumpai pristatomas aplinkosaugos problemų tyrimo kontekstas, Lietuvą lyginant su Švedija; analizuojamos modernistinių ir postmodernistinių visuomenių vertybių ir požiūrių sistemos; aptariama socialinių institucijų ir organizacijų veikla formuojant viešąją nuomonę aplinkosaugos klausimais; įvertinamas socialinis medijų poveikis ir aptariami viešosios informacijos komunikacijos kanalai. Keliama hipotezė, kad Švedijos visuomenė yra orientuota į saviraiškos vertybes, susijusias su visuotinės gerovės valstybe, tvaria plėtra ir ekologiška gyvensena, tuo tarpu Lietuvos visuomenė yra orientuota į išlikimo vertybes, sietinas su ekonomine plėtra ir masiniu vartojimu. Empirinėje straipsnio dalyje analizuojami aplinkosauginių straipsnių internetiniuose naujienų portaluose „Delfi“ ir „Aftonbladet“ skirtumai. Tyrimui taikyta kiekybinė ir kokybinė metodologija. Taikoma dokumentų analizė, turinio analizė ir stebėjimas dalyvaujant. Naujienų portalai „www.delfi.lt“ ir „www.aftonbladet.se“ stebėti ir analizuoti 2010 m. balandžio mėnesį. Taikant turinio analizės metodą, įvertinti šie pranešimų aplinkosaugos tema elementai: straipsnių apie aplinkos apsaugą skaičius; pranešimų, pateiktų specializuotose naujienų skiltyse, skaičius; nuotraukų, iliustruojančių istorijas apie aplinkos apsaugą, skaičius; reklaminių antraščių skaičius.Atliktas tyrimas patvirtino hipotezę, kad Švedijos visuomenė yra orientuota į saviraiškos vertybes, sietinas su visuotinės gerovės valstybe, tvaria plėtra ir ekologiška gyvensena, tuo tarpu Lietuvos visuomenė orientuota į išlikimo vertybes, sietinas su ekonomine plėtra ir masiniu vartojimu. Todėl galime daryti išvadą, kad švediškoje tinklaveikos visuomenėje aplinkosauginė savivoka yra gili ir dėl įvairių medijų skleidžiamos informacijos gausos žmonės ne tik suvokia aplinkosaugos svarbą, bet ir aktyviai dalyvauja, savo veiksmais tausodami gamtą. O lietuviškoje informacinėje visuomenėje šiuo metu vyksta daug diskusijų aktualiomis aplinkosaugos temomis, bet vyrauja vietinio pobūdžio problematika. Populiariausias informacijos kanalas išlieka televizija, nors internetinė prieiga įtraukia vis platesnius visuomenės sluoksnius. Skleidžiamos informacijos aplinkosaugine tematika tikslas – lavinti visuomenę, formuoti jos nuostatas aplinkosaugos klausimais ir skatinti veikti, patiems aktyviai dalyvauti kuriant tvarią visuomenę. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Modernizacija; Postmodernizmas; Įvykių nušvietimas žiniasklaidoje; Aplinkosauga; Modernization; Postmodernization; Media coverage; Environmental issues; Socio-cultural context; Mass media.

ENEnvironmental issues on media channels are current topics these days. The governmental policy as well as the media come together to influence how people perceive, interpret and act on environmental issues. So far little has been researched on the subject of the environmental communication across the Baltic Sea. By comparative research on media coverage of environmental issues in Lithuania and Sweden, the paper aims at analyzing the role of media in facilitating learning in the society about environmental protection on the two different sides of the Baltic Sea. The research findings have revealed that in Sweden media coverage is rich with environmental content, thus the level of awareness in Sweden regarding the environmental issues is high and people are environmentally active. To compare, in Lithuania education of the society related to environmental issues is the main goal leading to the sustainable development and the rise of the environmental activism, which is currently comparatively low. [From the publication]

DOI:
10.5755/j01.ss.73.3.789
ISSN:
1392-0758
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/39053
Updated:
2020-02-11 21:13:59
Metrics:
Views: 17    Downloads: 4
Export: