Maironio eilėraščio "Lietuva brangi" genezė

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Maironio eilėraščio "Lietuva brangi" genezė
Alternative Title:
Origin of Maironis' (1862-1932) poem "Lietuva brangi" (Dear Lithuania)
In the Journal:
Archivum Lithuanicum. 2002, t. 4, p. 145-157
Keywords:
LT
Maironis (Jonas Mačiulis); Lietuvių literatūra / Lithuanian literature; Poezija / Poetry.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojama Maironio eilėraščio „Lietuva brangi“ genezė. Autorius teigia, kad neteisinga nuomonė, kad Maironio eilėraštis „Lietuva brangi" atsirado iš jo poemėlės „Lietuva" dedikacijos. Jo nuomone, eilėraštis „Lietuva brangi" atsirado iš žurnale „Varpas“ paskelbto eilėraščio „Lietuvos gražybė", kuris savo ruožtu buvo sukomponuotas iš poemėlės „Lietuva" atskirų posmų. Vėliau „Lietuvos gražybė", turėjusi šešiolika posmų, buvo sutrumpinta iki aštuonių (įterpus vieną papildomą) ir virto eilėraščiu „Lietuva brangi". Teigiama, kad komponuodamas eilėraštį „Lietuva brangi", Maironis galėjo naudotis ir poemėlės rankraščiu, ir „Varpo“ publikacija. Autorius mano, kad posmus iš poemos išrinko, juos sukomponavo ir suredagavo ne pats Maironis. Išanalizavęs posmų leksikos, eilėdaros variacijas „Varpe“ spausdintame eilėraštyje ir poemoje, autorius kelia hipotezę, kad Maironis galbūt turėjo poemos juodraštį ir davė kam nors pasiskaityti. Galbūt poemos švarraštį (tai, autoriaus nuomone, mažiau tikėtina) davė kam nors pasiskaityti A. Baranauskas. Teigiama, kad bet kokiu atveju tas trečias žmogus buvo susijęs su „Varpo“ redakcija, ir jis arba pats parinko iš poemos posmus ir iš jų sukomponavo eilėraštį (tai irgi, anot autoriaus, mažai tikėtina), arba paprašė, kad tai padarytų Maironis. Spėjama, kad eilėraštis buvo įteiktas „Varpo“ redakcijai ir ten redaguojamas, bet Maironis galutinės redakcijos nematė. Tačiau „Varpo“ publikacija jam buvo žinoma, ir ja, kaip ir poemos „Lietuva" tekstu, jis rėmėsi kurdamas eilėraštį „Lietuva brangi".Reikšminiai žodžiai: Maironis; Lietuvių poezija; Maironis; Poezija; Publikacija; Variantas; „Lietuva brangi“; „Lietuva“; „Lietuvos gražybė“; Jonas Mačiulis-Maironis; Lithuanian poetry; Maironis; Poetry; Publication; Version; „Lietuva brangi“; „Lietuva“; „Lietuvos gražybė“.

ENIn the article an attempt is made to explain the origin of one of the most popular of Maironis' (1862-1932) poems, "Lietuva brangi." With this aim in mind the author has compared the first (at that time unpublished) of Maironis' poems "Lietuva" (1888), the poem "Lietuvos gražybė" formed from selected stanzas of the poem (first published in 1891 in the periodical Varpas) and the final version "Lietuva brangi" (1920; 1927). The author discusses who could have prepared the poem "Lietuva brangi" for publication in Varpas and how it could have been done. It seems doubtful that Maironis himself could have done it. In composing the poem "Lietuva brangi" in some cases Maironis pays more attention to the text of "Lietuva", in other cases to the text of "Lietuvos gražybė", and in still other cases to both of them together. The question as to who prepared for publication the poem "Lietuvos gražybė" remains unanswered, since there are no reliable data to allowing one to answer that question. [text from author]

ISSN:
1392-737X
Related Publications:
Maironio vėlyvosios lyrikos mikrogenezė: autoredagavimo vektoriai / Dovilė Gervytė. Lietuvių katalikų mokslo akademijos metraštis 2021, t. 44, p. 189-206.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/37652
Updated:
2018-12-17 11:05:00
Metrics:
Views: 356    Downloads: 43
Export: