Aštuonerių-dešimties metų vaikų požiūris į tėvų skyrybas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Aštuonerių-dešimties metų vaikų požiūris į tėvų skyrybas
Alternative Title:
Children's beliefs about parental divorce
In the Journal:
Psichologija. 2001, t. 23, p. 20-36
Keywords:
LT
Šeima / Family; Vaikai / Children.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojamas 8-10 metų vaikų požiūris į tėvų skyrybas, aptariama skyrybų įvertinimo reikšmė vaikui prisitaikyti. Analizuojamas šeimoje patiriamų stresų kiekio, laiko po skyrybų ir požiūrio į skyrybas ryšys bei lyčių skirtumai. Tyrimas skirtas įvertinti vaiko įsitikinimus apie tėvų skyrybas bei požiūrį į aplinką ir aplinkinius žmones, palyginti išsiskyrusių šeimų vaikų ir pilnų šeimų vaikų požiūrį į aplinką ir aplinkinius žmones. Sprendžiama, kaip vaiko įsitikinimai apie tėvų skyrybas susiję su požiūriu į aplinką ir aplinkinius žmones. Atsižvelgiama į galimą šeimos/skyrybų stresiškumo, lyties ir laiko po skyrybų bei jų sąveikos ryšį su vaiko požiūriu į aplinką ir aplinkinius žmones. Rezultatai parodė, kad iš visų neadaptyvių įsitikinimų apie skyrybas vaikams labiausiai būdinga susijungimo viltis ir tėvo kaltinimas. Be to, vaikai baiminasi, kad juos paliks mama, mano, kad tėvų skyrybos gali paveikti jų santykius su draugais. Vaikų įsitikinimai palyginti su amerikiečių vaikų rezultatais. Rezultatai iš esmės neprieštarauja kitų autorių duomenims apie vaikų požiūrį į skyrybas. Pabrėžiama, kad pagal požiūrį į skyrybas galima spręsti apie vaiko požiūrį į aplinką ir aplinkinius žmones, o išsiskyrusių šeimų vaikų depresinio požiūrio, liūdesio, vienatvės išgyvenimai gali padidinti jų emocinį pažeidžiamumą. Gali būti, kad vaiko požiūrį į aplinką, aplinkinius žmones lemia tėvų skyrybų patyrimas ir kognityviniai-socialiniai veiksniai, visų pirma skyrybų supratimas, požiūris į skyrybas. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Kognityviniai socialiniai veiksniai; Požiūris; Tėvų skyrybos; Vaikai; Vaiko požiūris į aplinką ir žmones; Vaiko įsitikinimai apie tėvų skyrybas; Attitude; Attitudes toward environment and people; Children; Children's beliefs about parental divorce; Cognitive - social factors; Parental divorce.

ENThis article investigates children's beliefs about parental divorce and attitudes toward environment and people. Children's believes about parental divorce is evaluated in a sample 8 through 10-year children whose parents had been separated for about 3 years. Attitudes toward environment and people between children of separated as well as intact families are compared. We also examined the relation of children's beliefs about parental divorce and attitudes toward environment and people. The mediating effect of gender stresses in divorced and intact families and time since divorce is discussed. The analyses of results revealed that hope of reunification and parental blame occur most frequently. Children also are afraid of abandonment and common beliefs are peer ridicule and avoidance. Beliefs of Lithuanian and American samples are being compared. The results in general are consistent with data of other investigators of the subject. We make a point on the relation of children's beliefs about parental divorce and attitudes toward environment and other people and stress the importance of children's attitude and beliefs toward children's vulnerability. Possible conclusion is that children's attitude toward environment is effected by divorce experiences, and primary cognitive - social factors, such as divorce understanding, beliefs about divorce. [From the publication]

ISSN:
1392-0359; 2345-0061
Related Publications:
Sergančiųjų depresija skyrybų išgyvenimo ir įveikimo ypatumai / Gražina Gudaitė, Vaida Kalpokienė. Socialinis darbas. 2004, t. 3, Nr. 1, p. 116-129.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/36023
Updated:
2020-04-06 11:03:43
Metrics:
Views: 31    Downloads: 18
Export: