Researching the ecological food supply and demand in the sea-shore region of Lithuania

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Researching the ecological food supply and demand in the sea-shore region of Lithuania
In the Journal:
Rural development. 2009, Vol. 4, b. 1, p. 167-171
Keywords:
LT
Neringa; Palanga; Lietuva (Lithuania); Pasiūla ir paklausa. Tiekimas / Supply and demand; Rinka. Rinkodara / Market. Marketing; Vartotojai / Consumers.
Summary / Abstract:

LTEkologinė žemdirbystė sprendžia bent dvi dideles visuomenės problemas: pirmiausia, tiekia sveiką maistą ir antra – suteikia naujus darbus ir paslaugas vartotojams, kurie daugiausia yra didelių miestų gyventojai. Straipsnio tyrimo tikslas buvo ištirti ekologiško maisto pasiūlos ir paklausos problemas Neringos ir Palangos miestuose kurortuose, kuriuose gyventojų skaičius vasaros sezono metu padidėja keletą kartų. Abiejuose kurortiniuose miestuose yra prasta ekologiškų maisto produktų pasiūla – ji sudaro tik maždaug 5 proc. visų ekologiškų maisto produktų, registruotų Lietuvoje. Visi respondentai Neringoje norėtų pirkti lietuviškus maisto produktus, o Palangoje jie sudarė tik 90 proc., o 10 proc. pirmiausia norėjo pirkti užsienio šalyse pagamintus produktus. Maisto kaina ir įpakavimo kokybė yra mažiausiai svarbūs veiksniai, o produkto kokybė ir kilmės šalis buvo svarbiausi veiksniai abiejų miestų respondentams. Daugiau mokėti už ekologiškus produktus norėjo Palangos miesto vartotojai. Vieta, kurioje labiausiai norėtų pirkti ekologišką maistą buvo specializuotos parduotuvės, o po to – prekybos centrai. Didžiausia paklausa abiejuose miestuose buvo ekologiškai išaugintoms daržovėms ir uogoms. Antra produktų grupė buvo mėsa ir pieno produktai bei vaisiai. Buvo nustatyta reikšminga koreliacija tarp skirtingų veiksnių: kuo aukštesnis išsilavinimas ir pajamų lygis, tuo mažiau svarbi kaina; kuo aukštesnis išsilavinimas, tuo svarbesnė produkto kilmės šalis; kuo vyresnis vartotojas, tuo mažiau naudoja ekologiškų maisto produktų.Reikšminiai žodžiai: Ekologiški maisto produktai; Paklausa; Paklausą; Pasiūla; Rinkodara; Tiekimas; Vartotojų požiūris; Consumer attitude; Demand; Ecological food products; Marketing; Supply.

ENSocial and marketing survey with the aim to study the supply and demand of ecological food products was conducted in Neringa and Palanga resort towns in Lithuanian sea-shore region. Research revealed some differences in the answers of respondents on the mentioned topics according to the consumer age, sex, education and income level. There was a larger choice of these products in Palanga as compared with Neringa town, however it did not exceed 5,2% of all registered ecological food products in Lithuania. [text from author]

ISSN:
1822-3230; 2345-0916
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/34045
Updated:
2016-09-28 19:19:54
Metrics:
Views: 16
Export: