Tradicinis visuomenės požiūris į moters vaidmenį šeimoje ir socialinė atskirtis

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Tradicinis visuomenės požiūris į moters vaidmenį šeimoje ir socialinė atskirtis
Alternative Title:
Tradition point of view of society to the woman‘s roles in the family and social exclusion
In the Journal:
Tiltai [Bridges] [Brücken]. 2005, Nr. 2 (31), p. 65-72
Keywords:
LT
Diskriminacija. Konfliktai / Discrimination. Conflict; Nacionalinė sąskaityba. Pajamos / National accounts. Income; Socialinė politika / Social policy; Socialinės problemos / Social problems; Vaikai / Children.
Summary / Abstract:

LTTradicinis visuomenės požiūris į lyčių vaidmenį gali tapti socialinės atskirties priežastimi ne tik dėl moterų diskriminacijos darbo rinkoje, bet ir dėl vyraujančio požiūrio, kad moters prigimtinė pareiga yra rūpintis vaikais ir buitimi. Tyrimo tikslas – įvertinti visuomenės požiūrio į lyčių vaidmenis įtaką tradicinį vaidmenį šeimoje pasirenkančių moterų socialinei atskirčiai. Dirbančios moterys, nors dėl mažų atlyginimų ir patiriančios nepriteklių, yra motyvuotos, ekonomiškai aktyvios, palaiko su visuomene profesinį ryšį. Siekiant šiai socialinei grupei padėti išbristi iš skurdo gali būti pritaikytos ir piniginės socialinės paramos, ir profesinio tobulinimosi priemonės. Daug sunkiau įveikti ekonomiškai neaktyvių moterų socialinę atskirtį, nes jų pasyvumą darbo rinkoje lemia sąmoningai pasirinktas namų šeimininkės statusas. Galima teigti, kad Lietuvoje, remiantis atliktų visuomenės vertybinių nuostatų ir namų ūkių tyrimais: namų šeimininkės statusui labiau pritaria ir jį renkasi kaime gyvenančios ir mažiau išsilavinusios moterys; beveik pusės namų šeimininkės padėtį pasirinkusių moterų šeimose nėra tradicinio vyro maitintojo; namų šeimininkių statusą dažniau renkasi moterys, kurios turi tris ir daugiau vaikų. Teikiant paramą moterims, kurių socialiniai interesai apsiriboja šeima, būtinas integruotas požiūris, apimantis socializacijos būdus, pagalbą įsigyjant išsimokslinimą ir profesinę kvalifikaciją bei ekonomines priemones, didinančias ekonominę motyvaciją.Reikšminiai žodžiai: Lygios galimybės; Skurdas; Socialinė atskirtis; Socialinė politika; Socialinės reikmės; Equal opportunities; Poverty; Social exclusion; Social needs; Social policy.

ENThe article focuses on society’s attitude to gender roles as reasons of social exclusion. It analyses the influence of society’s attitude on the choice of a social role and economic activity of women living on a social exclusion. The author makes suggestions on how to apply measures to decrease social exclusion to economically inactive women living in poverty. [From the publication]

ISSN:
1392-3137; 2351-6569
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/33924
Updated:
2018-12-17 11:42:36
Metrics:
Views: 43    Downloads: 13
Export: