Expression of emotional intelligence in development of students’ entrepreneurship

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Expression of emotional intelligence in development of students’ entrepreneurship
In the Journal:
Ekonomika ir vadyba [Economics and management]. 2010, Nr. 15, p. 865-873
Keywords:
LT
Mokslinis ugdymas / Scientific education; Verslas / Business.
Summary / Abstract:

LTIndivido antreprenerystė turi ypatingą reikšmę verslo organizacijoje ir kuriant naują verslą, todėl yra svarbu geriau šiuos veiksnius pažinti. Vienas iš tokių veiksnių yra emocinis intelektas, ir jis apibrėžiamas kaip individo gebėjimas įvertinti ir kontroliuoti savo emocijas mąstymo ir socialinių santykių procesuose. Straipsnio tyrimo tikslas yra nustatyti emocinio intelekto veiksnius, įtakojančius asmens charakteristikas ir individo gebėjimus, susijusius su nuosavo verslo kūrimu. Antreprenerystės teorijose emocinio intelekto reikšmė yra susijusi su kūrybiškumu, iniciatyva ir ketinimais organizuoti savo verslą. Įvertinus emocinio intelekto įtaką individo gyvenimui ir emocinio intelekto svarbą vystant verslumą, straipsnyje pateikiamas emocinio intelekto ir antreprenerystės vystymo išraiškos teorinis modelis. Modelyje nustatytos asmeninės savybės ir emocinio intelekto veiksniai, o taip pat jų sąveika. Straipsnyje pateikiami empirinio tyrimo, kuris buvo atliktas taikant emocinio intelekto ir antreprenerystės vystymo išraiškos teorinį modelį, rezultatai. Jie rodo, kad bruožai, bendri versliam individui ir reikšmingi vystant asmens verslumą yra tokie: polinkis rizikuoti, poreikis laimėti, vidinė kontrolė, pasitikėjimas savimi. Emocinio intelekto veiksnių, tokių kaip savęs pažinimas, savikontrolė, socialinis savęs suvokimas, santykių vystymas vystant antreprenerystę, įtaka buvo įrodyta tyrimo rezultatais. Tyrimo rezultatai taip pat rodo, kad ryšys tarp individo asmeninių charakteristikų ir emocinio intelekto yra labai reikšmingas vystant individo asmenines savybes.Reikšminiai žodžiai: Emocinis intelektas; Asmeniniai bruožai; Verslumas; Verslumo ugdymas; Verslumo skatinimas; Emotional intelligence; Personal traits; Entrepreneurship; Entrepreneurial intentions; Development of entrepreneurship.

ENFactors of emotional intelligence, helping students to develop the feature of entrepreneurship, are revealed in this article. To the end, the empirical study is carried out as well, where a relation of emotional intelligence with entrepreneurship is analyzed by involving other factors listed in theoretical model, such as: self-image, self-control, social consciousness and administration of relations. After the study was carried out, it was determined, that personal characteristics of an individual are very important to development of entrepreneurship as a need of an achievement, internal control, tendency to risk, self-reliance. Practical usage of these characteristics is important as well. It was revealed, that development of entrepreneurship is related to a capability of an individual to analyze his/her emotions and values. A relation between students’ emotions and values’ analysis, as well as emotional control skills, capability to affect feelings of other person were identified in this article. [From the publication]

ISSN:
1822-6515
Related Publications:
Studentų motyvavimo veiksniai ir priemonės, užtikrinančios aktyvų dalyvavimą verslumo ugdymo praktikoje / Aistė Čapienė, Rasa Merkienė. Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai 2014, T. 36, Nr. 2, p. 244-254.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/32645
Updated:
2018-12-17 12:54:24
Metrics:
Views: 32    Downloads: 6
Export: