Gimtis ir susvetimėjimas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Gimtis ir susvetimėjimas
Alternative Title:
Nature (Φύσις) and alienation
In the Journal:
Inter-studia humanitatis. 2010, Nr. 11, p. 7-26
Keywords:
LT
Cornelius Castoriadis (Kornelijus Kastoriadis); Georges Bataille (Žoržas Batãjis); Martinas Heidegeris (Martin Heidegger, Haidegeris); Filosofija / Philosophy.
Summary / Abstract:

LTStraipsnio tikslas – aptarti galios susvetimėti santykį su gimties ir socialinės inžinerijos reiškiniais. Gimtis nagrinėjama mitinių interpretacijų, M. Heideggerio čia buvimo (Anwesen), valios galiai (F. Nietzschė) ir kosmoenergijos (G. Bataille) koncepcijų kontekste. Apie socialinę inžineriją diskutuojama filosofinės technikos interpretacijos (Heideggeris) bei propagandos ir viešųjų ryšių (E. Bernays, W. Lippman) požiūriu. Straipsnyje pabrėžiamas prieštaringas gimties ir socialinės inžinerijos poveikis skatinant, kuriant ar šalinant susvetimėjimo ir socialinės atskirties procesus. Gimties veiksniai ir socialiniai projektai gali paversti susvetimėjimą raidos ir išsilaisvinimo šaltiniu, lygiai kaip ir stagnacijos bei manipuliacijos. Dažniausiai susvetimėjimas interpretuojamas kaip kažkas negatyvaus, kaip blogas socialinių-ekonominių ar kultūrinių procesų rezultatas. Tačiau atsižvelgiant į šiuolaikinę socialinę-politinę kritiką ir modernių bendruomenių transformacijas tinklinėje visuomenėje, siekiama parodyti galios susvetimėti būtinybė individams, bendruomenėms ir institucijoms. Šiuo požiūriu yra nagrinėjami migracijos, nomadizmo ir susvetimėjimo atvejai. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: C. Castoriadis; G. Bataille; Galia; Gimtis; M. Heidegger; Socialinė inžinerija; Susvetimėjimas; Susvetinimas; Alienation; C. Castoriadis; G. Bataille; M. Heidegger; Nature; Power; Self-alienation; Social engineering.

ENStraipsnio tikslas - aptarti galios susvetimėti santykį su gimties ir socialinės inžinerijos reiškiniais. Gimtis nagrinėjama mitinių interpretacijų, M. Heideggerio čia buvimo (Anwesen), valios galiai (F. Nietzschė) ir kosmoenergijos (G. Bataille) koncepcijų kontekste. Apie socialinę inžineriją diskutuojama filosofinės technikos interpretacijos (Heideggeris) bei propagandos ir viešųjų ryšių (E. Bernays, W. Lippman) požiūriu. Straipsnyje pabrėžiamas prieštaringas gimties ir socialinės inžinerijos poveikis skatinant, kuriant ar šalinant susvetimėjimo ir socialinės atskirties procesus. Gimties veiksniai ir socialiniai projektai gali paversti susvetimėjimą raidos ir išsilaisvinimo šaltiniu, lygiai kaip ir stagnacijos bei manipuliacijos. Dažniausiai susvetimėjimas interpretuojamas kaip kažkas negatyvaus, kaip blogas socialinių-ekonominių ar kultūrinių procesų rezultatas. Tačiau atsižvelgiant į šiuolaikinę socialinę-politinę kritiką ir modernių bendruomenių transformacijas tinklinėje visuomenėje, siekiama parodyti galios susvetimėti būtinybė individams, bendruomenėms ir institucijoms. Šiuo požiūriu yra nagrinėjami migracijos, nomadizmo ir susvetimėjimo atvejai. [From the publication]

ISSN:
1822-1114
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/32484
Updated:
2018-12-17 12:54:08
Metrics:
Views: 38    Downloads: 9
Export: