Youth and Lithuanian rural development under the impact of globalization

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Youth and Lithuanian rural development under the impact of globalization
In the Journal:
Tiltai. Priedas. 2009, Nr. 39, p. 280-286
Keywords:
LT
Ekonomikos plėtra / Economic development; Jaunimas / Youth; Kaimas. Kaimai / Villages. Country; Migracija / Migration; Švietimas. Švietimo politika / Education. Education policy.
Summary / Abstract:

LTLietuvos kaimo vystymas yra laikomas vienu iš svarbiausių valstybės strateginių uždavinių. Jaunimo dalis kaimo populiacijoje mažėja, nes socioekonominė situacija neskatina likti kaime. Kaimus palieka labiausiai išsilavinę ir dinamiški žmonės. Straipsnio tikslas yra išanalizuoti jaunimo poziciją šiuolaikiniame Lietuvos kaimo vystymesi. Jaunimo mažėjimas yra susijęs su migracija iš kaimo regionų ir emigracija į kitas šalis. Emigracijos priežastys pirmiausia yra ekonominės kilmės. Žemesni pargyvenimo kaštai, prastesnė kultūrinė aplinka ir nedarbas skatina jaunus žmones palikti kaimus. Dar viena paskata yra siekis gauti išsilavinimą kitoje šalyje. Prastas Lietuvos kaimo jaunimo išsilavinimas bendrai ir žymi dalis neišsilavinusių jaunų žmonių yra didžiausios kaimo vystymo problemos. Žemas išsilavinimo lygis veda prie žymiai blogesnių bendrų kokybinių charakteristikų palyginus su miestais. Kaimo jaunimas nėra aktyvus bendruomenėse ir socialinėje veikloje, nors dėl savo pozicijos kaimo jaunimas sprendžia pats. Faktas, kad skurdas yra vis dar plačiai paplitęs kaimo regionuose, kelia grėsmę, kad jo socialinės pasekmės, tokios, kaip socialinis neaktyvumas, bus perduodamos iš kartos į kartą ir išliks ilgą laiką. Nepakankamas akademinio jaunimo domėjimasis gyvenimo realijomis ir savimonės trūkumas ne tik iliustruoja jų požiūrį, bet rodo galimą pasyvią kaimo inteligentijos poziciją ateityje. Tai gali tapti kliūtimi kaimo vystymui.Reikšminiai žodžiai: Išsilavinimas; Jaunimas; Kaimo plėtra; Kaimo raida; Kaimo vietovių raida; Migracija; Švietimas; Education; Migration; Rural development; Youth; Youth, education.

ENRural development in Lithuania is considered as one of the most important strategic tasks of the state. Due other conditions, the process causes the activity, orientations and priorities of youth, the most active part of population. However, the part of youth among rural population declines, as socioeconomic situation does not motivate them to remain in it. The villages leave most educated and dynamic young people. It’s notable that education of rural youth in Lithuanian is relatively low, youth is inactive in communities and other social activities what may become a serious difficulty in the rural development processes. [From the publication]

ISSN:
1648-3979
Related Publications:
Jaunimo kultūrinis identitetas : prioritetai, nuostatos, etninė kultūra / Eugenija Krukauskienė, Inija Trinkūnienė, Viktorija Žilinskaitė. Vilnius : Eugrimas, 2003. 103 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/30962
Updated:
2018-12-17 12:39:52
Metrics:
Views: 21
Export: