Etika kaip loginio mąstymo teorija ir praktika

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Etika kaip loginio mąstymo teorija ir praktika
Alternative Title:
Ethics as a theory and practice of logical thinking
In the Journal:
Pedagogika. 2004, 70, p. 50-54
Straipsnis anglų k: Bildungsreform als Lebensreform. Frankfurt am Main: Lang, 2005 (Baltische Studien zur Erziehungs- und Sozialwissenschaft ; Bd. 13)
Keywords:
LT
Etika / Ethics.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje remiamasi prielaida, kad loginė socialinių ir moralinių santykių analizė yra objektų ir reiškinių interpretacijos metodas, panaudojant loginio mąstymo principus, taisykles ir priemones. Etika, dėstoma kaip loginio mąstymo teorija ir praktika, ugdo gebėjimą numatyti, pagrįsti ir sukurti teorines bei praktines dorinio ugdymo proceso prielaidas. Loginė analizė padeda ne tik įvardyti, lyginti ir klasifikuoti, bet ir ugdo gebėjimą savarankiškai analizuoti ir interpretuoti moralinius reiškinius, nustatant santykius tarp loginių klasių — taigi ir santykius bei galimą sąryšį ir sąveiką tarp reiškinių. Loginis moralinių ir socialinių reiškinių analizės aspektas įgalina suvokti moralės principų sistemą, išmanyti šių principų analizės, vertinimo ir pagrindimo būdus. Etika, kaip loginio mąstymo teorija ir praktika, ugdo racionalų, sąmoningą savo moralinių pareigų ir teisių supratimą, padeda konstruktyviai dalyvauti socialiniame ir asmeniniame gyvenime, ugdo sugebėjimą kartu su kitais spręsti savo ir visuomenės gyvenimo problemas, kūrybiškai ir atsakingai modeliuojant savo moralinio elgesio principus. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Etika; Logika; Metodologija; Moraliniai santykiai; Socialiniai santykiai; Ethics; Logics; Methodology; Moral relations; Social relations.

ENThis paper is based on the assumption of logical analysis as the method of distinguishing and interpretation of social and moral phenomena. Methodological analysis exposes the potential of logic, describing and analysing the moral problems of society. The present paper deals with the problem of integration of methodological and logical reconstruction and interpretation of the main principles of ethics. Then follows a study of a logical structure of social and moral relationships. The principles and concepts of moral and social behavior are structured and explained in their relationship to the principles of logic. Teaching ethics as a theory and practice of logical thinking exhibits the applied function of logic as well as the efficiency of logical analyses, revealing the theoretical background and diversity of social and especially moral phenomena of reality. [From the publication]

ISSN:
1392-0340; 2029-0551
Related Publications:
Filosofijos dalykas Lietuvos bendrojo lavinimo mokyklose : mokymo programos, priemonės, praktiniai aspektai / Darius Klibavičius. Soter. 2007, 23 (51), p. 141-166.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/30602
Updated:
2018-12-17 11:24:50
Metrics:
Views: 22    Downloads: 5
Export: