Legenda apie Vilniaus Užupį

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Legenda apie Vilniaus Užupį
Alternative Title:
Legend on Užupis in Vilnius
In the Journal:
Kultūrologija [Culturology]. 2010, t. 18, p. 155-170, 262
Keywords:
LT
Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania); Mitologija / Mythology; Viešoji nuomonė / Public opinion.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje rašoma apie meninę senojo (Vilnius) ir naujojo (Užupis) mitologizuotų urbanistinių darinių raišką. Pagrindinis šio tyrimo uždavinys – atskleisti šių darinių funkcionavimą Jūratės Baltramiejūnaitės miuzikle „Legenda apie Užupį“. Darbe susiejami metodologiškai pagrįsti tyrimai apie lietuvių liaudies dainas, kuriose minimas Vilnius, ir šaltiniai apie vadinamąją Užupio respubliką. Straipsnyje apie toponimus Vilnių ir Užupį rašoma kaip apie senąjį ir naująjį mitologizuotus darinius. Čia atskleidžiama, kaip šie mitologizuoti dariniai ir su jais susiję raiškos elementai komponuojami. Vilnius traktuojamas kaip lietuvybės ir valstybės širdis ir svarbiausia jos dalis. Apie šio senojo mitologizuoto darinio naudojimą seniausiose liaudies meno formose yra plačiai rašyta. Šis miestas liaudies mene parodomas kaip stebuklinga vieta. Dainose Vilnius traktuojamas kaip lietuvio savasties išraiška. Naujo mitologizuoto darinio, šiuo atveju Užupio, retorika dar tik kuriama. Iškilo simbolinis jo ženklas – Užupio Angelas ir pasirūpinta išoriniais vadinamosios Užupio respublikos ženklais. Užupio respublika liaudies savastimi dar netapo, ir tik dabar „apauga“ įvairiomis istorijomis ir pasakojimais. Baltramiejūnaitės miuziklas „Legenda apie Užupį“ yra pirmasis meno kūrinys, kuriame minėtieji mitologizuoti dariniai (senasis ir naujasis) buvo supinti į vieną pynę. Gilinantis į šiuos darinius matyti, kad jiems yra suteikiamos bendrosios simbolinės reikšmės.Reikšminiai žodžiai: Tautosaka; Mitologizuoti dariniai; Repas; Reprezentacija; Simbolinės vertės; Tautosakinis stilius; Užupio respublika; Užupio respublika, mitologizuoti dariniai, simbolinės vertės, tautosakinis stilius, folkloras, repas, reprezentacija, atlikėjas, laikas, erdvė; Etnographical style; Mytological constructs; Rep; Representation; Symbolic values; Užupis Republic; Užupis Respublic, mythological constructs, symbolic values, etnographical style, rep, representation, actors, time, space.

ENThe article "Legend on Užupis in Vilnius" is on the artistic expression of old and new mythological constructs of townscape. The main task of this investigation is to show the way how these constructs are functioning in the musicle "Legenda apie Užupį" by composer Jūratė Baltramiejūnaitė. This work is created on the scientific investigations of Lithuanian folk music about Vilnius (as an old mythological construct) with the authentic material on Užupis and Užupis Republic (as a new mythological construct). [text from author]

ISSN:
1822-2242
Related Publications:
  • Dingęs Vilnius / Vladas Drėma. Vilnius : Versus aureus, 2013. 446 p.
  • Lietuvių liaudies dainynas. T. 18,[D.] 4 / Karinės-istorinės dainos. parengė Vita Ivanauskaitė ; melodijas parengė Aušra Žičkienė ; [tomo redakcinė kolegija. Vilnius : Lietuvių literatūros ir tautosakos institutas, 2004. 573 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/28287
Updated:
2022-12-21 11:09:45
Metrics:
Views: 94    Downloads: 28
Export: