Dubysos žemupio šventvietės

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Dubysos žemupio šventvietės
Alternative Title:
Sacred sites of the Dubysa river lower reaches
In the Book:
Keywords:
LT
Seredžius; Lietuva (Lithuania); Etnografija / Ethnography; Mitai. Legendos. Padavimai / Myths. Legends. Stories; Šventvietės / Sacred place.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojamos senojo tikėjimo šventos kulto vietos, kurios yra Dubysos žemupio rajone – Dubysos žemupyje nuo Gyvėnės intako šiaurinėje dalyje iki jos žiočių Seredžiaus teritorijoje. Į šio rajono šventvietes siūloma pažvelgti nedidelio vienalyčio kultūrinio rajono aspektu. Įdomu tai, kad nagrinėti šventviečių bruožai yra kilę iš gentinės epochos, jų ištakų reikia ieškoti regioninėje baltų religijoje. Duomenys apie aprašomas šventvietes yra gauti iš įvairių šaltinių, kurie papildyti duomenimis iš archeologijos, kalbos, mitologijos ir etnologijos. Detaliau pateikiamos žinios apie Seredžiaus apylinkės vietoves ir jose esančias 11 šventviečių, iš kurių daugiausiai dabar žinomi šventieji vandenys, nes apie juos išlikę daugiausiai duomenų. Taip pat straipsnyje pateikiami duomenys apie šventvietes, kurios yra Dubysos žemupyje ir aprašomos vandens šventumo motyvacijos, esančios baltų ir lietuvių mitologijoje. Nusakomos šių šventviečių prigimtinės ir mitinės savybės. Aprašomos nusistovėjusios tikėjimo tradicijos, kurios formavosi gentinėje epochoje, egzistavo ir ankstyvajame Lietuvos valstybės laikotarpyje, o vėliau kito neprarasdamos mitinės ir religinės reikšmės. Svarbu tai, kad šventviečių vanduo buvo vadinamas gyvybės vandeniu, kurio galia tikėjo to meto žmonės. Gyvybės vandens variantų yra minimi devyni komponentai, kaip jaunas, gyvas, stiprus, sveikas ir kt. Aprašomos ir kitos gyvųjų šaltinių savybės. Atkreipiamas dėmesys, kad be bendrų tekančiam vandeniui suteikiamų mitinių reikšmių, šaltiniai pasižymi ir specifiniais bruožais.Reikšminiai žodžiai: "gyvasis vanduo"; Dubysos žemupys; Lokalinė istorija ir etnografija, Dubysos žemupys, šventvietės; Mitologija; Pasakojamoji tradicija; Tautosaka; Šventvietės; "Vital water"; Folklore; Local history and ethnography, The lower part of Dubysa river, sacred places; Lower Dubysa; Mythology; Narrative tradition; Sacred sites.

ENThe paper is dedicated to the Baits' pre-Christian sacred sites at the river's lower reaches, 11 sacred sites, 8 sacred rivulets and springs among them, have been fixed here. We think that such traditions of sacred sites have originated from the tribal period (the 1st millennium-the beginning of the 2nd millennium). Their sources should be sought in the regional Baits' religions variants. Natural and mythical sacred springs' properties ("to boil", not to freeze, to flow east/south, to flow together from 9 springs, to supply life, vivacity and light) allow to establish the reason due to which these sites have become of special im­portance. We are of the opinion that it was the projection of "Vital water" mythologemma into the real life surrounding man. [From the publication]

Related Publications:
Mergelės Marijos ir akmens sąsajos lietuvių folklore / Aušra Kairaitytė. Acta humanitarica universitatis Saulensis. 2008, t. 6, p. 114-122.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/27217
Updated:
2020-11-09 20:56:49
Metrics:
Views: 21    Downloads: 5
Export: