Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės konkurencingumo vertinimas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės konkurencingumo vertinimas
Alternative Title:
Evaluation of Lithuanian apparel and textile industry's competitive ability
In the Journal:
Taikomoji ekonomika: sisteminiai tyrimai [Applied economics: systematic research]. 2010, t. 4, Nr. 1, p. 105-122
Keywords:
LT
Darbo apmokėjimas / Remuneration of work; Investicijos / Investments; Konkurencija / Competition; Tarptautinė prekyba / International trade.
Summary / Abstract:

LTAprangos ir tekstilės pramonė Lietuvoje turi gilias tradicijas ir užima svarbią vietą šalies ūkio struktūroje. Straipsnio tyrimo tikslas - atlikti Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės konkurencingumo vertinimą ES kontekste. Bendrų aprangos ir tekstilės pramonės vystymosi tendencijų analizė atskleidė, kad pagal produktyvumą, kuris daugelio ekonomistų nuomone geriausiai apibūdina konkurencingumą, Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonė yra pasiekusi tik penktadalį ES-27 vidurkio ir užima 24 vietą tarp visų ES šalių. Labai stiprus koreliacinis ryšys tarp BVP vienam gyventojui ir šakoje pasiekto produktyvumo (r = 0,953) iš dalies leidžia paaiškinti tokius didelius skirtumus skirtingose šalyse, tame tarpe ir Lietuvoje. Vienas iš veiksnių, apsprendžiančių žemą Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonės produktyvumo lygį, yra mažos investicijos į šią pramonės šaką. Mažėjantį šakos konkurencingumo lygį patvirtina blogėjantys tarptautinės prekybos rezultatai. Šaka vis dar išlaiko atskleistąjį santykinį pranašumą ES-27 atžvilgiu, tačiau šis pranašumas nyksta. Optimizmo suteikia tai, kad Lietuvos aprangos ir tekstilės pramonė palaipsniui išsikovoja geresnes konkurencines sąlygas prekyboje su Europos laisvosios prekybos asociacijos ir ypatingai su Nepriklausomų valstybių sąjungos (NVS) šalimis. Neigiamas prekybos balansas su NVS ir Azijos šalimis bei didėjančios Azijos gaminių importo apimtys ne tik į Lietuvą, bet ir į ES rodo, kad Azijos šalys pilnai užpildo ES rinką savo produkcija, todėl netiesiogiai yra užkertamas kelias Lietuvos aprangos ir tekstilės gaminiams patekti į ES.Reikšminiai žodžiai: Efektyvus darbo užmokestis; Investicijos; Konkurencingumas; Produktyvumas; Užsienio prekyba; Competitive ability; Competitiveness; Efficient wage; Foreign trade; Investment; Productivity.

ENIn the paper Lithuanian apparel and textile industry’s competitive ability evaluation using main reflecting indicators, such as productivity, investment, foreign trade indicators and their dynamics. [From the publication]

ISSN:
1822-7996; 2335-8742
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/26216
Updated:
2018-12-17 12:43:46
Metrics:
Views: 28    Downloads: 4
Export: