Vaikų švietimas užsienio šalyje

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Vaikų švietimas užsienio šalyje
Alternative Title:
Education of children in foureign countries
In the Journal:
Oikos: lietuvių migracijos ir diasporos studijos [Oikos: Lithuanian migration and diaspora studies]. 2008, 6, p. 23-51
Keywords:
LT
Migracija / Migration; Mokykla / School; Vaikai / Children.
Summary / Abstract:

LTSu mokyklinio amžiaus vaikais į užsienio šalį emigravusiai šeimai iškyla pirmaeilis, tiek pat svarbus kaip susirasti darbą ir būstą, uždavinys – užregistruoti vaikus į mokyklą. Apsigyvenusiems naujoje šalyje imigrantams mokykla yra svarbus vaiko ir pačios šeimos sėkmingos integracijos naujoje visuomenėje veiksnys ir garantas. Straipsnio tikslas – išanalizuoti, kokios vaikystės, kurią sutrikdo šeimos emigracija į užsienį, vaikų patirtys įsikūrimo naujoje šalyje laikotarpiu, pradėjus lankyti mokyklą. Pasirinkus Kirovos ir Emme (2006) fenomenologinę prieigą apie migracijos ištiktų vaikų patirtis, kurias jie priėmė kaip neišvengiamybę, ieškoma atsakymų į klausimus: kaip vaikas patiria mokyklą kaip svetimas kitokiame pasaulyje; kaip užsienyje gyvenančių lietuvių šeimos rinko savo vaikams mokyklas; kokiais atrankos kriterijais vadovavosi; su kokiais sunkumais susidūrė; kas padėjo apsispręsti, renkant vaikams švietimo įstaigą; kaip tėvai vertina jų vaikų švietimo sistemą naujoje šalyje ir kaip lygina ją su vaikų mokymo patirtimis Lietuvos mokyklose. Straipsnyje gvildenami klausimai, susiję su emigravusiųjų į užsienį tėvų sprendimais, parenkant vaikams švietimo įstaigą svetimoje šalyje, sunkumais, kuriuos patyrė leisdami vaikus į mokyklą bei švietimo sistemų vertinimu ir lyginimu su Lietuvos mokyklų mokymo sistema. Straipsnyje naudojami susisteminti empirinio tyrimo „Emigracija ir šeima: vaikų ugdymo problemos ir iššūkiai“, vykdyto 2007 m. birželio-gruodžio mėn., kuriame dalyvavo 162 respondentai (emigravę arba sugrįžę lietuvių šeimų nariai) iš 13 šalių, apklausos duomenys.Reikšminiai žodžiai: Emigracija; Fenomenologija; Mokykla; Patirtys; Užsienio šalys; Vaikai; Vaikų emigrantų švietimas; Švietimas; Children; Education; Education of children of emigrants; Emigration; Experience; Foreign countries; Phenomenology; School.

ENA family emigrating with their school-age children to a foreign country faces a task as important as finding a job and a place to stay: that of enrolling their children in school. This article analyzes the experiences that families which have emigrated from Lithuania with their children have had in finding schools and learning in them. It is the author's contention that for Lithuanian immigrant families establishing themselves in a new land the school performs the function of a mediator between the broader society, the neighbourhood (or the Lithuanian ethnic community), and the family. The school becomes a mirror of the new country's cultural and social norms and values, and at the same time it serves as a bridge to a successful and ever more complete integration into that country's society. [From the publication]

ISSN:
1822-5152; 2351-6461
Related Publications:
Ar laukiami diasporos vaikai Lietuvoje? Tėvų ir mokytojų patirtys / Irma Budginaitė, Rūta Mašidlauskaitė. Politologija. 2015, Nr. 2 (78), p. 94-128.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/26064
Updated:
2023-08-11 13:48:03
Metrics:
Views: 25    Downloads: 9
Export: