Lietuvos Respublikos aukštojo mokslo politika 1920-1922 m. : ar Lietuvos universitetas kuriamas dėl tautinės valstybės interesų ar dėl visuomenės poreikių?

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvos Respublikos aukštojo mokslo politika 1920-1922 m: ar Lietuvos universitetas kuriamas dėl tautinės valstybės interesų ar dėl visuomenės poreikių?
Alternative Title:
Policy of higher education of the Republic of Lithuania from 1920 to 1922: was the university of Lithuania established for the interests of the national state or the public needs?
Keywords:
LT
20 amžius; Mokslas / Science; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LT1920 m. pasibaigus Nepriklausomybėms karams, Lietuvos universiteto kūrimas tapo Lietuvos vyriausybės vienu iš darbotvarkės klausimu. Lietuvos universiteto Statuto priėmimas užtruko daugiau nei dvejus metus (nuo 1921 m. gruodžio 7 d. iki 1922 kovo 24 d.) todėl, kad Steigiamajame Seime nebuvo bendros nuomonės koks universitetas reikalingas Lietuvai. Seimo dauguma - krikščionys demokratai linkę kurti katalikišką humanitarinio profilio universitetą. Jiems pritarė katalikų kunigai ir dalis katalikiškos visuomenės. Priešingos nuomonės laikėsi Seimo mažuma - valstiečiai liaudininkai ir socialdemokratai, kurie pasisakė u ž pasaulietinį universalaus profilio universitetą su gamtos ir tiksliųjų mokslų fakultetais. Pastaruosius aktyviai palaikė Aukštųjų kursų administracija, mokslo organizacijos ir didžioji išsilavinusi pasaulietinė Lietuvos visuomenės dalis. Karštos diskusijos dėl universiteto vyko ir tarp intelektualų spaudoje bei mokslininkų, dėstytojų ir studentų sambūriuose. Dėl aktyvios Steigiamojo Seimo opozicijos, visuomenės ir intelektualų įtakos ir veiklos buvo rastas kompromisas ir patvirtintas Lietuvos universiteto statutas, kuriuo remiantis buvo įsteigtas pasaulietinis valstybinis universalaus profilio universitetas, atitinkantis to meto visuomenės lūkesčius ir poreikius. Teologijos-filosofijos fakultetas turėjo tam tikrų išimčių renkant mokslinį ir pedagoginį personalą. Visos disciplinos, susijusios su teologija, buvo įsteigtos šiame fakultete. Tuo būdu Lietuvos universiteto statutas užtikrino toleranciją ir pagarbą įvairių sričių mokslui, taip pat ir teologijos.Reikšminiai žodžiai: 1920-1922; Aukštasis mokslas; Aukštojo mokslo politika; Lietuvos universitetas; Universitetas; 1920-1922; Higher Education; Higher Education Policy; Lithuania; Policy of higer education; University; University of Lithuania.

ENPolicy of Higher Education of the Republic of Lithuania from 1920 to 1922: Was the University of Lithuania Established for the Interests of the National State or the Public Needs? The article analyses the compromise reached between the Government of Lithuania, the Constituent Assembly and the society on the issue of the University of Lithuania and the positions of the intellectuals of that time, historians Augustinas Voldemaras and Augustinas Janulaitis among them, concerning the discussion and adoption of the statute of the University of Lithuania between 1921 and 1922. [From the publication]

Related Publications:
Nacionaliniai ir tarptautiniai aukštojo mokslo ir studijų interesai pirmosios Lietuvos Respublikos laikotarpiu / Audronė Janužytė. Socialinių mokslų studijos. 2013, Nr. 5 (2), p. 445-465.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/24928
Updated:
2013-04-28 20:39:36
Metrics:
Views: 17
Export: