Immunity of a close person as a witness in criminal procedure of Lithuania : problem with sufficiency

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Immunity of a close person as a witness in criminal procedure of Lithuania: problem with sufficiency
Alternative Title:
Artimo asmens, kaip liudytojo, imunitetas Lietuvos baudžiamajame procese: pakankamumo problema
In the Journal:
Jurisprudencija [Jurisprudence]. 2009, Nr. 3 (117), p. 179-195
Summary / Abstract:

LTMoksliniame straipsnyje analizuojama ir tiriama artimo asmens, kaip liudytojo, imuniteto pakankamumo problema Lietuvos baudžiamojo proceso teisėje. Apskritai asmeninis liudytojo imunitetas, kaip papildoma procesinė garantija, sauganti liudytojo asmeninius bei procesinius interesus, leidžia apginti byloje dalyvaujantį liudytoją nuo bet kokios intervencijos į jo asmeninį ar šeimos gyvenimą. Tai reikalinga tam, kad net ir baudžiamojo proceso metu, kai iš esmės ginamas viešasis interesas, kaip liudytojas dalyvaujantis asmuo nebūtų verčiamas atskleisti asmeninės ar šeimos paslapties ir kt. Asmenis, kaip liudytojus, kurie pagal baudžiamojo proceso įstatymus turi teisę atsisakyti duoti parodymus (arba atsakyti tik į kai kuriuos klausimus) prieš savo artimą byloje, apibrėžia Lietuvos Respublikos baudžiamojo proceso kodeksas. Tačiau tiek teorijoje, tiek ir praktikoje iškyla problema vertinant, ar šeimos nario, kaip artimo asmens, sąvoka šiame kontekste nėra aiškinama pernelyg siaurai, t. y. tik de jure aspektu. Straipsnio autoriaus įsitikinimu, siekiant apsaugoti asmeninę bei šeimos paslaptį, svarbu įvertinti ir šeimos nario statuso kokybę faktiniu aspektu. Tai reiškia, kad baudžiamojoje justicijoje šeimos sąvoka aiškintina plačiau, t. y. turi būti vertinama tiek teisiniai, tiek ir faktiniai šio fenomeno aspektai. Taip būtų apsaugota šeimos paslaptis, kuri neretai kyla ne tik iš teisiniais, bet ir faktiniais saitais susijusių šeimos santykių.Čia autorius remiasi Europos Žmogaus Teisių Teismo jurisprudencija, pagal kurią šeimos ryšių vertinimas turi būti atliekamas remiantis konkrečios bylos aplinkybėmis, t. y. nepaneigiant to fakto, jog asmeninės ar šeimos paslapties apsaugos poreikį baudžiamojoje byloje dažnai lemia faktinio pobūdžio santykiai tarp asmenų, kurie, nors juridiškai ir nėra laikomi šeimos nariais, tačiau yra susiję santykiais, grindžiamais kraujo ryšiu, moraliniais įsipareigojimais, galiausiai tėvystės santykiais ir t. t. Dėl šios priežasties baudžiamąjį procesą vykdančios institucijos bei pareigūnai kiekvienu atveju, kai reikia spręsti klausimą dėl asmens, kaip liudytojo, imuniteto, t. y. teisės atsisakyti duoti parodymus prieš savo artimą, nustatymo, turi įvertinti ne tik teisinius, jeigu tokie yra, bet ir faktinius susijusių asmenų ryšius. Kita vertus, būtina taip pat pasverti ir aiškiai atsakyti, ar iš tiesų atitinkami asmenų santykiai tokie svarūs, kad juos būtina apsaugoti net ir baudžiamojo proceso metu. Todėl kiekvienu atveju neišvengiamai būtina atsižvelgti į Konstitucijos ginamas ir saugomas vertybes, matyti aiškią šių vertybių pusiausvyrą ir, be kita ko, objektyviai jausti socialinių prioritetų santykį. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Artimas asmuo; Liudytojas; Imunitetas; Baudžiamasis procesas; Pakankamumas; Close person; witness; Family; Immunity; Criminal procedure; Sufficiency.

ENThis article analyzes the issues of content and scope of the immunity of a close person as a witness in criminal procedure of Lithuania. The question on sufficiency of this immunity is raised because protection of a personal and family secret in criminal proceedings depends upon it. The author also perceives uncertainty of the actual and legal status of a close person as a family member, while ascertaining and implementing one of the most important additional guarantees granted for witnesses. The following propositions are formulated: as regards witness' immunity from obligation to testify against a member of his/her family or against his/her close relative, it is necessary to assess not only the formal aspects of the concepts "family” or "marriage”, but also the actual nature of the relations of persons who are bound by family or similar ties. [From the publication]

ISSN:
1392-6195; 2029-2058
Subject:
Related Publications:
Civilinio proceso teisė / Egidijus Laužikas, Valentinas Mikelėnas, Vytautas Nekrošius ; Vilniaus universiteto Teisės fakultetas. Vilnius : Justitia, 2003-2005. 2 t.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/22145
Updated:
2018-12-17 12:30:48
Metrics:
Views: 14    Downloads: 3
Export: