Ekonominis ir tautinis brendimas : Gruzdžių valsčius 1861-1918 metais

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Ekonominis ir tautinis brendimas: Gruzdžių valsčius 1861-1918 metais
In the Book:
Gruzdžiai. D. 1 / vyriausiasis redaktorius sudarytojas Damijonas Šniukas. Vilnius: Versmė, 2009. P. 319-350. (Lietuvos valsčiai; kn. 17)
Keywords:
LT
20 amžius. 1914-1918; 19 amžius; Gruzdžiai; Kiaukliai; Rūdiškės; Šakyna; Lietuva (Lithuania); Dvarų kultūra / Manor culture; Kultūrinis identitetas / Cultural identitity; Mokykla / School; Rusų kalba / Russian language; Socialinė istorija / Social history; Socialinė struktūra / Social structure.
Summary / Abstract:

LTIki 1861 m. gruzdiečių dvasinis gyvenimas buvo susijęs su bažnyčia, griežtomis jos taisyklėmis, kelios dešimtys vaikų lankė parapines mokyklas Gruzdžiuose, Rudiškiuose, Šakynoje, Šiupyliuose. Vietos bajorai pastebimos įtakos krašto švietimui ir kultūrai neturėjo. Po 1863 m. sukilimo caro valdžia pradėjo įgyvendinti agresyvią rusifikavimo programą etninėje Lietuvoje. Ji, kaip ir visas Vakarų kraštas, buvo paskelbta „nuo amžių (исконно) rusų žeme“. Siekiant atriboti lietuvių tautą nuo lenkų ir katalikų bažnyčios įtakos, buvo uždarinėjamos parapinės mokyklos, bažnyčios, įvedama raštvedyba rusų kalba. Visi šie įvykiai bei procesai veikė ir Gruzdžių kraštą, 1861 m. tapusį valsčiumi. Po baudžiavos panaikinimo ir 1863 m. sukilimo didžioji dalis bajorų ar jų palikuonių liko tarnauti dvarui, kiti palengva „ištirpo" tarp Gruzdžių miestelėnų ir valstiečių. Tik maža jų dalis reiškėsi kaip slaptų mokyklų daraktoriai, slaptos lietuviškosios spaudos platintojai, lietuviškųjų laikraščių bendradarbiai. Laisvais tapę pasiturintieji valstiečiai po kelerių ar keliolikos metų pradėjo leisti vaikus į mokslus. Tenka pasidžiaugti, kad visi šie pirmieji gruzdiečiai inteligentai nesivaikė lengvo gyvenimo, o sąmoningai ir nuosekliai įsijungė į lietuviškąją veiklą, visi pateko į tautos atgimimo metų istoriją. XIX a. paskutiniajame ketvirtyje ir XX a. pradžioje slaptos mokyklos nuolat ar epizodiškai veikė Beržėnų, Biržių, Dargaičių, Daujočių, Dimšių, Diržių, Gedvydžių, Kiauklių, Lukošaičių, Mikaičių, Piktuižių, Poviliškių, Račių, Rakandžių, Ražų, Vaišnorių kaimuose, Gruzdžiuose, Rudiškiuose, Šakynoje, Šiupyliuose ir kitur. Jos išugdė pirmąją ne tik maldaknygių, bet ir slaptai platinamų laikraščių bei knygų skaitytojų bei knygnešių kartą.Reikšminiai žodžiai: Baudžiava; Baudžiavos panaikinimas; Dvarai; Gruzdžių valsčius; Grūzdžių valsčius; Kaizerinė okupacija; Lokalinė istorija; Miesteliai; Mokykla; Pirmas pasaulinis karas; Tautinis atgimimas; Valstiečiai; Švietimas; Žemės nuosavybės santykiai; Abolition of serfdom; Corvee; Education; German occupation first world war; Gruzdziai region; Grūzdžiai county; Land reports; Local history; Manors; National revival; Peasants; School; Townships; World War I.

Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/21740
Updated:
2017-02-23 21:36:13
Metrics:
Views: 14
Export: