Kasdienis gyvenimas Vokiečių ordino Dubysos pilyje

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kasdienis gyvenimas Vokiečių ordino Dubysos pilyje
In the Journal:
Istorija [History]. 2004, Nr. 61, p. 10-16
Keywords:
LT
Mykolas Kiuchmeisteris; 14 amžius; 15 amžius; Lietuva (Lithuania); Panemunė; Seredžius; Pilys. Tvirtovės. Bastėjos / Castles. Bastions. Fortresses.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje aptariamas kasdienis gyvenimas Vokiečių ordino Dubysos pilyje. Kaip teigiama, dėmesys Dubysos piliai nėra atsitiktinis. Yra žinoma, kad Dubysa tris metus buvo administracinis Žemaitijos centras, kurią laikinai buvo užvaldę vokiečiai. Yra pažymima, kad Dubysos pilis minimu laikotarpiu buvo svarbiausia Ordino pilis Lietuvoje. Taip pat XIV a. pabaigoje ir XV a. pradžioje Nemuno ir Nevėžio pakrantėse buvo pastatyta nemažai kryžiuočių tvirtovių. Dėl šaltinių stokos yra sunku apibūdinti koks šiose tvirtovėse buvo gyvenimas, kas vyko už jų sienų. To išimtis yra Dubysa, nes turimi šaltiniai leidžia bent kiek atskleisti pilies gyvenimą iš vidaus. Atsiranda galimybės panagrinėti, kaip Dubysos pilies gyventojai rengėsi, kuo maitinosi ir kt. Pagal gyvenimą Dubysos pilyje galima spręsti, koks gyvenimas buvo kitose Ordino pilyse, kurios buvo Lietuvos teritorijoje. Atkreipiamas dėmesys, kad ypatingai daug informacijos apie Dubysos pilį yra 1599–1409 m. laikotarpį apimanti Marienburgo iždininko knyga. Autorių tikslas ir yra straipsnyje plačiau paanalizuoti kasdienio gyvenimo tvirtovėje momentus, panaudojant Marienburgo iždininko knygos duomenis, o taip pat pratęsti Dubysos pilies istorinius tyrimus. Įdomu pastebėti tai, jog Dubysos pilyje formavosi ne tik gynybinis ir administracinis, bet ir ūkinis centras. Išskiriamos pilies gyventojų grupės: valdininkai, kariai, aptarnaujantis personalas, laikinoji gyventojų grupė – statybininkai. Straipsnyje pristatomas paprasto pilies gyventojo aprangos komplektas, maisto racionas. Pažymima, kad pilyje gyveno kunigas. Taip pat buvo koplyčia.Reikšminiai žodžiai: Dubys; Dubysos pilis; Kasdienis gyvenimas; Mykolas Kiuchmeisteris; Pilis; Riteriai; Seredžius; Vokiečių Ordinas (Teutonic Order; Kryžiuočių ordinas); Žemaitija (Samogitia); Castle of Dubysa; Castles of the Order; Chivalry; Dubysa Castle; Everyday Life; Everydaylife; Mykolas Kiuchmeisteris; Samogitia; Seredžius; The Teuthonic Order; Vokiečių ordinas.

ENThe authors of the article describes the everyday life in Dubysa Castle of the Teutonic Order which was standing near the present Seredžius town in year 1406-1409 approximately - it was the most important fortress of the Teutonic Order in Lithuania at the time. Dubysa Castle was not only a defensive and administrative building but also an important economic centre. Inhabitants of the castle could be divided into three groups: administration, soldiers, and servants. We may find out from historical resources that the castle inhabitants were provided with the necessary clothing, food, beer, and oat for horses. The authors from the sources pointed out that a priest lived in the castle almost all the time; it is very probable that a chapel was built inside the castle. Data about the clothing, food, and other everyday habits of Dubysa Castle inhabitants provides us the general information about everyday live in other castles of the Teutonic Order that were constructed in the territory of Lithuania. [From the publication]

ISSN:
1392-0456; 2029-7181
Related Publications:
  • Vokiečių ordinas : dvylika jo istorijos skyrių / Hartmut Boockmann ; iš vokiečių kalbos vertė Alvydas Nikžentaitis. Vilnius : Aidai, 2003. 295 p.
  • Vokiečių ordino Dubysos pilis / Vytenis Almonaitis. Seredžius / vyriausioji redaktorė Vida Girininkienė. Vilnius: Versmė, 2003. P. 102-114. Vilnius: Versmė, 2011. P. 356-368.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/20440
Updated:
2022-11-24 12:31:02
Metrics:
Views: 54    Downloads: 29
Export: