Decline of corporate enterprises in transitional agriculture : evidence from Lithuania

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Anglų kalba / English
Title:
Decline of corporate enterprises in transitional agriculture: evidence from Lithuania
In the Journal:
Comparative economic studies. 2006, Vol. 48, no. 1, p. 156-182
Keywords:
LT
Žemės ūkis / Agriculture.
Summary / Abstract:

LTStudijos tikslas yra pateikti požiūrį į pereinamosiose ekonomikose vykstančių ūkių restruktūrizavimo procesų priežastis. Tipinė tendencija šioje srityje buvo ta, kad mažėjo didelių kooperatinių ūkių skaičius ir smarkiai didėjo mažų šeimos ūkių ir namų ūkių sklypų skaičius. Tiriant šiuos procesus naudojami duomenys iš Lietuvos, kur abi tendencijos pasireiškė ypač stipriai. Straipsnyje pateikiamos Lietuvos žemės ūkio struktūros, veiklos ir politikų tendencijos pastaraisiais metais. Remiantis tyrimu, apibūdinami pagrindiniai žemės ūkio įmonių bruožai ir jų ryšys su ekonomine aplinka. Pateikiamos hipotezės dėl pelningumo krizės ir mažėjančio ūkių skaičiaus priežasčių. Remiantis literatūra teigiama, kad šios tendencijos ir hipotezės teisingos ne vien Lietuvos atveju. Pasirinktame modelyje kompanijos yra daug didesnės, nei vidutiniškai Lietuvoje. Maždaug pusė jų specializuojasi, daugiausia grūdų gamyboje. Ne žemės ūkio veikla dažnai susijusi su maisto gamyba ir sudaro tik nedidelę ūkio pajamų dalį. Pelningumas sumažėjo santykinai neseniai ir dauguma ūkių yra nuostolingi. Ekonometrinė analizė nepateikia duomenų, kad didelis ūkio dydis pats savaime yra optimalaus pelno lygio priežastis. Tačiau didelės vadybininkų komandos ir su tuo susiję kaštai mažina pelną. Analizė leidžia daryti prielaidą, kad valstybės parama ūkiams gali nukrypti į silpnesnius ūkius, galimai gelbstint juos nuo žlugimo. Tačiau ūkiai gana greitai bankrutuoja. Aiškėja, kad daug dabartinės vidaus paramos buvo iššvaistyta ūkiams, neturintiems pelno potencialo, vietoje to, kad restruktūrizuoti gyvybingas kompanijas.Reikšminiai žodžiai: Perėjimas; žemės ūkis; įmonės restruktūrizacija; Duomenų apžvalga; Transition; Agriculture; Enterprise restructuring; Survey data.

ENIn most transition economies, agricultural reforms have led to the emergence of family farms and household food production and to the decline of corporate farms. This study explores that trend for the case of Lithuania based on secondary information and primary survey data. The structure of corporate farms and links to the economic environment are explored. Specific hypotheses on the reasons for the profitability crisis in corporate farms are developed and tested. The paper concludes with a critical discussion of current changes in farm structures in the transition economies. [From the publication]

ISSN:
0888-7233
Related Publications:
Geografiniai žemėnaudos kaitos tyrimai Lietuvoje: raida, kryptys, perspektyvos / Darijus Veteikis, Eglė Piškinaitė. Geologija. Geografija. 2019, t. 5, nr. 1, p. 14-29.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/19016
Updated:
2017-07-03 21:11:33
Metrics:
Views: 16
Export: