Žemės ūkio produktų perdirbimo kooperatyvų veiklos naudingumas

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Žemės ūkio produktų perdirbimo kooperatyvų veiklos naudingumas
Alternative Title:
Activity expedience of agricultural product processing cooperatives
In the Journal:
Vadybos mokslas ir studijos - kaimo verslų ir jų infrastruktūros plėtrai [Management theory and studies for rural business and infrastructure development]. 2008, Nr. 3 (14), p. 22-27
Summary / Abstract:

LTŽemės ūkio produkcijos gamintojų kooperacijos svarba vis geriau suprantama, valstybės biudžetas kasmet skiria nemažas lėšas kooperacijos plėtros programoms įgyvendinti, tačiau rezultatai nėra patenkinami. Kooperacijos plėtrą stabdo ūkininkų tarpusavio pasitikėjimo trūkumas, strateginių tikslų neatitikimas, lėšų trūkumas, perdirbėjų siekis neužleisti pozicijų ir įtakos rinkoje. Darbo tikslas - pagrįsti žemės ūkio produktų perdirbimo kooperatyvų veiklos naudingumą. Vienas kooperacijos privalumų yra ekonominė nauda - atsiranda galimybė žemės ūkio produkcijos gamintojams konkuruoti su kitais rinkos dalyviais kaip su lygiaverčiais partneriais, lengviau derėtis dėl supirkimo kainos, parduoti produkciją aukštesne kaina, organizuoti ir vykdyti gaminamos produkcijos pirminį ar net galutinį perdirbimą. Kitas privalumas - galimybė kooperatyvo nariams naudotis pigesnėmis žemės ūkio bendrovės paslaugomis. Susikooperavus lengviau gauti kreditus, valstybės ar ES paramą, kooperatyvas naudojasi mokesčių lengvatomis. Didelę įtaką kooperatyvų gyvybingumui turi narių tiekiamos žaliavos santykinis svoris galutiniame produkte. Jei galutinio produkto savikainos sudėtyje žaliavos kaina sudaro didelę dalį, žemdirbiams jo gamybai reikia turėti sąlygiškai mažiau investicijų, lėšų darbo jėgai apmokėti ir pan., todėl kooperatyvai gali išlikti gyvybingi sumažėjus produktų kainoms. Mažiausiai rizikuoja toks perdirbimo, paslaugų kooperatyvas, kurio gamybos išlaidų struktūroje žaliava sudaro didžiausią lyginamąjį svorį. Produktų (žaliavos) surinkimo iš narių kooperatyvas suteikia galimybę įgyti derybinę galią rinkoje, kontroliuoti kainų pasiskirstymą gamybos-perdirbimo-prekybos grandinėje.

ENThe activity of agricultural product processing cooperatives in Lithuanian is analyzed in the paper. It is determined that the co-operation has greatly depended on the farming condition and traditions of communication, the state policy with respect to the development of agriculture and cooperation, various economical conditions. Particularly great are the specific features of development under transition of economics conditions: weak agricultural structures (farmer's farms, agricultural companies); the domination of share capital in the processing industry and commerce. On the base of analysis of theoretical and practical preconditions and activity of processing co-operatives, in this paper is substantiated expedience of them to the members (raw material producers). It was determined, that big impact to vitality of co-operatives has relative weight of raw material in the final product weight. If raw material takes a big share in the final product, it is easy for co-operatives to survives, when the prices for products falls down. [From the publication]

ISSN:
1822-6760; 2345-0355
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/18824
Updated:
2018-12-17 12:18:44
Metrics:
Views: 16    Downloads: 1
Export: