Apie lietuvių pavardes kitakalbiuose šaltiniuose

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Apie lietuvių pavardes kitakalbiuose šaltiniuose
In the Journal:
Lituanistica. 2001, Nr. 1, p. 93–95
Keywords:
LT
19 amžius; Bezdonys; Lietuva (Lithuania); Asmenvardžiai. Antroponimai / Personal names. Anthroponyms; Lenkų kalba / Polish language; Rusų kalba / Russian language; Slavų kalbos / Slavic languages.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojamos Bezdonių mokyklos 1911 metų rusų kalba sudarytame sąraše esančios 64 mokinių 38 pavardės; tiriama galimybė pagal jų formą ir kilmę nustatyti pavardės turėtojo tautybę. Sąraše įrašyta tik kalba, kuria mokinys šneka šeimoje ir jo tikyba. Autorius pastebi, kad šeimos kalba dažnu atveju kertasi su pavardės kilme. Didesnis ryšys stebimas tarp šeimos kalbos ir tikybos. Dokumente mokinių vardai sistemingai pakeičiami rusiškais atitikmenimis, todėl tautybės iš tokio vardų užrašymo nustatyti neįmanoma. Pavardžių fonetika ir priesagos bei galūnės taip pat surusintos. Kadangi dauguma pavardžių krikštavardinės kilmės, jų rusiškas užrašymas gali vienodai atspindėti tiek lenkišką, tiek lietuvišką tos pavardės variantą, tačiau visi jie kilo iš LDK patronimų su rytinių slavų priesagomis -ovič , -evič ir negali rodyti tų pavardžių turėtojų tautybės. Tas pats pasakytina ir apie patroniminės kilmės pavardes, padarytas iš nekrikštavardinės kilmės asmenvardžių, turėjusių panašiai tariamą šaknį lietuvių ir slavų kalbose, bei pavardes su -sk- tipo priesaga. Sąraše tarp lenkiškai kalbančiųjų šeimų mokinių pavardžių gausu lietuviškos kilmės. Vilniaus apylinkės buvo sulenkintos XIX a. pab. ir XX a., taigi daugelio lietuviškos ir krikštavardinės kilmės pavardes turinčių mokinių tėvai dar mokėjo lietuviškai, tačiau dėl tuometinio lenkų kalbos prestižo galėjo stengtis pasirodyti ją vartojantys, nors tik menkai mokėjo. Apibendrintai teigiama, kad spręsti apie tautinius santykius 1911 m. Bezdonių apylinkėje iš šio sąrašo, neištyrus jo antroponimikos mokslo požiūriu, negalima.Reikšminiai žodžiai: Lietuvių pavardės; Bezdonių mokykla; Tautybė; Lithuanian surnames; Bezdonys school; Nationality of a person.

ENThe analysis of names and surnames in the list of schoolchildren of the Bezdonys school registered in 1911 showed that the nationality of a person could only in rare cases be identified on the basis of the names and surnames found in the documents of that time and written earlier in languages other than Lithuanian. This requires a profound analysis of both linguistic and extralinguistic data. [From the publication]

ISSN:
0235-716X; 2424-4716
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/13079
Updated:
2018-12-17 10:51:55
Metrics:
Views: 38    Downloads: 6
Export: