LTŠiuo tyrimu siekiama įvertinti Klaipėdos miesto paauglių greito maisto ir pusgaminių vartojimo situaciją, vartojimo priežastis bei sąsajas su sveikata. Tyrimo metodai ir kontingentas: tiriamieji Klaipėdos miesto 9-10 klasių mokiniai iš keturių skirtingų gimnazijų. Iš viso tiriamųjų 320, po 80 iš kiekvienos mokyklos. Atliekamas kiekybinis tyrimas naudojant anoniminę anketinę apklausą. Respondentų atrankos būdas – kriterinis. Rezultatai ir išvados. Nustatyta, kad 87,2 proc. Klaipėdos miesto mokinių per pastaruosius 6 mėnesius vartojo greitą maistą ir pusgaminius. Paauglių labiausiai mėgstami dešrainiai, mėsainiai, sumuštiniai ir kebabai. Pagrindinės nurodytos priežastys, dėl ko vartojamas greitas maistas ir pusgaminiai, tai skonis, noras užkąsti, patogumas skubant, pigumas. Nustatyta, kad nevartojantys greito maisto ir pusgaminių mokiniai lyginant su vartojančiais dažniau yra sveiki. Pagrindiniai žodžiai: greitas maistas, mityba, mokiniai, paaugliai, pusgaminiai, sveikata.
ENWith the help of this survey, we can evaluate Klaipeda city youths fast food habbits, reasoning behind eating fast food and fast foods corelation with health. Survey‘s methods and contingent: youth of Klaipedas city, 9-10 graders from 4 different gymnasiums. There were 320 students in total , 80 from each school. A research was conducted using an anonymous survey. Respondents were evalueted by criterions. Results and conclusion. It was found that 87.2 percent of Klaipeda youth had consumed fast food in the last 6 months. Teens mostly ate hotdogs, hamburgers, sandwiches and “Kebabs“. The main reasons why studens chose fast food over healthy food included taste is a desire for a snack, ease, low prices. It was conducted that those who didn‘t consume any fast food are healthier than those who eat fast food on a daily basis. Keywords: fast food, nutrition, students, teenagers, semi-finished products, health.