Slaugos studentų požiūris į maisto papildų vartojimą

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Slaugos studentų požiūris į maisto papildų vartojimą
Alternative Title:
Nursing students' approach on food supplements
In the Journal:
Summary / Abstract:

LTBendrosios praktikos slaugos studentai – būsimi nuomonės apie sveiką gyvenseną formuotojai. Šio tyrimo tikslas išanalizuoti bendrosios praktikos slaugos studentų požiūrį į maisto papildus. Tyrimas atskleidė, kad dauguma studentų apie maisto papildus turi pakankamai žinių ir jas randa internete arba gauna iš gydytojo ar vaistininko. Nustatyta, kad beveik visi studentai vartoja maisto papildus ir mano, kad jie yra veiksmingi ir naudingi žmogaus organizmui, tačiau netapatina jų su vaistais. Pagrindiniai žodžiai: maisto papildai, maisto papildų vartojimas, studentų požiūris.

ENResearch problem. General practice nursing students will highly impact society’s awareness and knowledge of food supplements and their consumption habits. Research aim – to analyse general practice nursing students’ approach on food supplements. Research methods: Quantitative research: anonymous survey, statistical data analysis, descriptive data analysis, comparative data analysis. Key results and conclusions: It can be stated most of the respondents have sufficient knowledge about food supplements. Most of the knowledge is obtained online and provided by pharmacists or doctors. Almost all respondents reported they were or are currently taking food supplements. It was found that more than half of the respondents feel the benefits of taking dietary supplements and the supplements influence their health. According to the respondents, although often expensive, food supplements are useful and effective for the human body. Keywords: food supplements, consumption of food supplements, students' approach.

ISSN:
2538-7383
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/115178
Updated:
2025-05-20 11:01:28
Metrics:
Views: 3
Export: