Fiziniai ar psichikos trūkumai (sutrikimai): procesinė teisinė samprata ir reikšmė, realizuojant asmens teisę į gynybą

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Fiziniai ar psichikos trūkumai (sutrikimai): procesinė teisinė samprata ir reikšmė, realizuojant asmens teisę į gynybą
In the Book:
Sąžiningas baudžiamasis procesas: probleminiai aspektai. Vilnius : Industrus, 2009. P. 289-326
Keywords:
LT
Baudžiamoji teisė / Criminal law; Negalia. Neįgalieji / Disabilities. Disabled persons; Teisėkūra. Teisės šaltiniai / Legislation. Sources of law.
Summary / Abstract:

LTNeįgalieji - tai asmenys, turintys ilgalaikių fizinių, psichikos, intelekto ar jutimo sutrikimų, kurie, susidūrę su įvairiomis kliūtimis, gali trukdyti šiems asmenims visapusiškai ir veiksmingai dalyvauti visuomenėje su kitais asmenimis (1 str. 2 d.). Negalia - tai sutrikimas, sindromas, liga, trauma ar pakenkimas, kuris atima, sumažina arba riboja asmens galimybes užsiimti kasdiene veikla ir jaustis pilnateisiu visuomenės nariu, apriboja esmines gyvybines funkcijas - klausą, regą, judėjimą, rūpinimąsi savimi, tobulėjimą, darbą - arba joms kenkia. Kitaip tariant, tai ribotas žmogaus pajėgumas atlikti įprastus ir normalius kiekvienam sveikam asmeniui veiksmus. Dažniausiai neįgalus žmogus dėl fizinių ar psichikos sutrikimų negali pasirūpinti savo asmeniniu ir socialiniu gyvenimu, tinkamai įgyvendinti savo teisių. [Iš straipsnio, p. 289]

Subject:
Related Publications:
5-7 metų mikčiojančių vaikų ugdymo optimizavimas muzikine veikla : disertacija / Loreta Kačiušytė-Skramtai. Vilnius, 2002. 165 lap.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/105236
Updated:
2023-11-09 19:03:22
Metrics:
Views: 5
Export: