Santykio su tėvu svarba moters individuacijai

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Santykio su tėvu svarba moters individuacijai
In the Journal:
Contents:
Santykio su tėvu problema šiuolaikinėje psichologijoje — Bendros teorinės prielaidos: Archetipinis tėvas; Asmeninis tėvas; Tėvo kompleksas; Vidinis tėvo vaizdinys — Tėvo svarba moters santykių brandai — Tėvo vaizdinio veikimo sritys: Santykis su autoritetais; Moteriškasis tapatumas ir psichinės energijos transformavimas; Kultūrinių / socialinių vaidmenų integravimas; Idėjų ir vertybių įgyvendinimas, kūrybiškumo sklaida — Apibendrinimas — Literatūra.
Keywords:
LT
Psichologija / Psychology; Psichikos sveikata / Mental health.
Summary / Abstract:

LTApibendrinant teorines prielaidas, mokslinius tyrimus ir praktinės psichoterapijos studijas atrodo, kad visi supranta santykių su tėvu svarbą, tačiau ši tema vis dar yra antraeilė (tėvas dažnai suvokiamas kaip „priedas", pagalbininkas), pateikiama painiai ir prieštaringai. Atsižvelgiant į tai, straipsnyje pasirinkta analizuoti santykius su tėvu ir jų svarbą tėvo komplekso susidarymui, šio komplekso sąsajas su tėvo archetipu, funkcijas ir galimą dinamiką, taip siekiant atskleisti visybišką ir aiškesnį tėvo komplekso vaizdą. Tėvo komplekso veikimas priklauso nuo lyties, tad atsižvelgiant į praktines reikmes - dauguma besikreipiančių psichoterapinės pagalbos yra moterys, ir gelminės psichologijos teorijų spragas - išsamiau analizuotas tėvo ir sūnaus ryšys, taip pat manant, kad moters psichologijoje santykis su tėvu, kaip „kitu", savaime yra mažiau suprantamas, daugiau dėmesio bus skiriama tėvo ir dukters santykiams ir tėvo komplekso veikimui moters psichikoje analizuoti. [Iš straipsnio, p. 138]

Related Publications:
Sunkių traumų psichologija : politinių represijų padariniai / sudarytoja Danutė Galinienė. Vilnius : Lietuvos gyventojų genocido ir rezistencijos tyrimo centras, 2004. 271 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/104688
Updated:
2023-10-17 16:23:05
Metrics:
Views: 3
Export: