Nepalenkiamasis: dailininkas Zenonas Varnauskas (1923-2010)

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nepalenkiamasis: dailininkas Zenonas Varnauskas (1923-2010)
Alternative Title:
Unyielding person: artist Zenonas Varnauskas
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus dailės akademijos leidykla, 2022.
Pages:
303 p
Notes:
Bibliografija ir asmenvardžių rodyklė.
Contents:
Pratarmė — Įvadas — Zenono Varnausko gyvenimo datos ir faktai — 1 skyrius. Pradžia: šeima, mokykla, mokytojai — 2 skyrius. Po studijų. Zenonas Varnauskas ir meninis Kauno gyvenimas XX amžiaus VI dešimtmetyje — 3 skyrius. Zenonas Varnauskas ir LDI vakarinio skyriaus Kaune įkūrimas — 4 skyrius. Tradicinė ir eksperimentinė Zenono Varnausko kūryba: Tekstilė. Tradicijų puoselėjimas ir modernumo paieškos; Tapyba ir grafika. Kūrybinės laisvės siekimas socialistinio realizmo fone; Tapymo būdai ir eksperimentai — 5 skyrius. Šiapus dailininko dirbtuvės sienų. Kūrėjas ir gyvenimiški — Kūriniai: Ankstyvieji darbai; Peizažai; Žmonės ir aplinka. Kasdieniški vaizdai; Ciklas „Nemuno krašto žmonės“; Ciklas „Motina ir vaikas“; Natiurmortai; Eksperimentai — Iliustracijų sąrašas — Priedai : 1 priedas. Apie Zenoną Varnauską - mokytoją, menininką, asmenybę; 2 priedas. Zenonas Varnauskas apie savąjį laiką. Mintys ir prisiminimai; 3 priedas. Kauno dailės studijų institucijų raidos chronologija — Bibliografija — Santrumpos — Asmenvardžių rodyklė.
Keywords:
LT
Zenonas Varnauskas; Menininkai. Menotyrininkai / Artists. Art critics; Atsiminimai. Biografijos / Memories. Biographies; Vaizduojamasis menas / Vizual arts; Tapyba / Painting.
Summary / Abstract:

LT„Svarbiausia, kad, neprarasdama objektyvumo, knygos autorė sukuria įspūdingą spalvingos asmenybės paveikslą, prisidėdama ir prie istorinių lokalinės Kauno meno scenos tyrimų. Žavi ir vaizdingai, aiškiai dėstomos mintys. Monografija bus įdomi ne tik menotyrininkams, nagrinėjantiems dabar šiek tiek primirštą XX a. vidurio Lietuvos dailę - ji patrauks ir daugelį skaitytojų, kurie domisi tiek menu, tiek sudėtinga minėto laikotarpio istorija.“ Prof. dr. Raminta Jurėnaitė. „Monografijos pavadinimas nuteikia maloniam skaitymui, nes padeda nuspėti, kad bus atskleista nepakartojama knygos subjekto - Zenono Varnausko - asmenybė. Nuo pirmų puslapių skaitytojo laukia nemaža istorinių įvykių: okupacijos, karas, sovietizacija, „brandus socializmas", atkurta Nepriklausomybė. Šių įvykių verpete sukasi „nepalenkiamasis" Zenonas Varnauskas, labai daug nuveikęs ugdant meninę Lietuvos kultūrą ir organizuojant dailės studijas. Šis leidinys - ne vieno žmogaus, bet visos jo kartos gyvenimo istorija, tai pasakojimas apie sudėtingas istorines pervartas, į kurias pakliuvo Zenonas Varnauskas ir kiti jo kartos dailininkai.“ Dr. Lijana Natalevičienė. [Iš leidinio]

ISBN:
9786094473722
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/102388
Updated:
2023-07-18 11:16:52
Metrics:
Views: 8
Export: