Investicijų į nekilnojamąjį turtą galimybių vertinimas Lietuvoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Investicijų į nekilnojamąjį turtą galimybių vertinimas Lietuvoje
Alternative Title:
Assessment of real estate investment opportunities in Lithuania
Summary / Abstract:

LTAugant pajamoms, gerėjant šalies ekonominei situacijai, auga ir investavimo galimybės. Tačiau neseniai praėjusios krizės padidino investuotojų nepasitikėjimą. Dėl minėtos priežasties investuotojai suinteresuoti skaidyti investicinį portfelį. Nagrinėjama tema aktuali, nes investicijos į nekilnojamąjį turtą padeda skaidyti investicinio portfelio riziką. Svarbu paminėti išskirtinę tiesioginių investicijų į nekilnojamąjį turtą savybę, jog grąžą galima gauti dviem būdais: iš kainos padidėjimo ir iš nuomos. Darbo temos svarbą nusako iš užsienio šalių ateinantis kolektyvinio investavimo populiarumas (investiciniai nekilnojamojo turto fondai ar investicinės bendrovės), kai norintiems investuoti į nekilnojamąjį turtą užtenka mažesnių investicijų. Temos naujumą nusako tai, kad minėta galimybė kolektyvinio investavimo į nekilnojamąjį turtą atsirado ir Lietuvoje (2008 metais). Be to dar tik nedidelė Lietuvos mokslinių darbų autorių dalis aprašo investicijas į nekilnojamąjį turtą (Bikas ir Laurinavičius, 2009; Čiulada ir Ambrasas, 2008; Šunokienė ir Startienė, 2007). Šia tema kur kas daugiau yra užsienio autorių mokslinių darbų ir tyrimų (Niskanen ir Falkenbach, 2012; Shen ir kt., 2010; Heaney ir kt., 2010). Investavimo į nekilnojamąjį turtą pastebima nauda yra iš ties didelė. Investicijos į nekilnojamąjį turtą (toliau NT) dažnai leidžia diversifikuoti investicinį portfelį ir taip sumažinti įvairias rizikas bei padidinti grąžą. Straipsnio objektas. Investicijų į Lietuvos nekilnojamąjį turtą galimybės. Straipsnio tikslas. Išanalizuoti investicijų į nekilnojamąjį turtą galimybes Lietuvoje palyginus su kitomis turto klasėmis. [Iš straipsnio, p. 207]Reikšminiai žodžiai: Investicijos; Nekilnojamas turtas; Turto klasės; Analizė; Lietuva. Keywords: Nvestments; Real Estate; Asset classes; Analysis; Lithuania.

ENOpportunities of real estate investment are analyzed in this research, based on theoretical aspects and empirical research. The average return, risk and Sharpe ratio of direct real estate investment are computed in the research. These results are compared with analogical ratios calculated for other financial asset groups. The comparison indicated which type of assets has the highest level of the average return, risk and Sharpe ratio. It helped to determine how different are the investments in real estate comparing with investments into other groups of financial assets in terms of risk and return. The analysis of diversification opportunities are based on Pearson correlation method. The main conclusion of research, direct real estate investment is suitable for portfolio diversification in nearly all cases, investment in real estate fund gave similar return, but the level of risk was lower several times compared with investment in stock fund. [From the publication]

ISSN:
1822-6736
Related Publications:
Nekilnojamojo turto investiciniai fondai: vieta investicinių fondų įvairovėje / Juozas Bivainis, Lina Volodzkienė. Verslas: teorija ir praktika. 2008, [t.] 9, Nr. 3, p. 149-159.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97618
Updated:
2022-11-29 07:28:42
Metrics:
Views: 12
Export: