Sovietmečio Lietuvos hipiai – pasaulinės paralelės

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Sovietmečio Lietuvos hipiai – pasaulinės paralelės
Keywords:
LT
20 amžius; Alytus; Kaunas. Kauno kraštas (Kaunas region); Marijampolė; Vilnius. Vilniaus kraštas (Vilnius region); Lietuva (Lithuania).
Summary / Abstract:

LTHipių judėjimas yra globalus reiškinys, 7-ojo dešimtmečio viduryje atsiradęs Amerikoje, išplitęs Vakarų Europoje ir persikėlęs į Rytų Europos šalis bei Sovietų Sąjungą, įskaitant ir Lietuvą. Šio straipsnio tikslas – paieškoti paralelių tarp 7-ojo dešimtmečio hipių vertybių sovietmečio Lietuvoje ir Amerikoje, aptariant jų panašumus ir skirtumus, susijusius su skirtingais socialiniais kultūriniais ir politiniais kontekstais, taip pat – aptarti tiriamojo laikotarpio alternatyviosios kultūros reikšmę šių dienų visuomenei. Straipsnis grindžiamas 2000–2010 m. laikotarpiu surinktų duomenų apie Kaune, Vilniuje, Marijampolėje ir Alytuje hipiavusį jaunimą pavyzdžiais, Lietuvos ypatingojo archyvo dokumentais bei Amerikos hipius tyrinėjusių autorių darbais, kuriuose panaudoti empiriniai duomenys (tyrinėta pačių hipių ir oficialioji spauda, komentavusi subkultūros įvykius bei veiklas). Straipsnyje analizuojami klausimai apima hipių subkultūros ištakas, jų gyvenseną, neformalią organizaciją, vertybes, kontaktus su tradicine visuomene, pasipriešinimą autoritarizmui, sąsajas su politiniu judėjimu bei įtaką vėlesnio laikotarpio visuomenei. [Iš straipsnio, p. 56]Reikšminiai žodžiai: Hipiai; Kaunas; Sovietmetis; Narkotikai; Roko muzika; 1968-ieji; Jaunimas; KGB. Keywords: Hippies; Kaunas; Soviet period; Rock music; Drugs; 1968; Youth; KGB.

ISBN:
9786094070150
Related Publications:
Pamokos, įgytos pažvelgus pro rakto skylutę į Lietuvos hipių rojų (2) / Egidija Ramanauskaitė, J. Rimas Vaišnys. Grupės ir aplinkos. 2009, 1 p. 69-86.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/97191
Updated:
2022-11-29 07:27:27
Metrics:
Views: 28    Downloads: 6
Export: