Lietuvių kalbos kursas Parmoje: dviejų dešimtmečių ataskaita

Direct Link:
Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Lietuvių kalbos kursas Parmoje: dviejų dešimtmečių ataskaita
In the Journal:
Res humanitariae. 2020, t. 28, p. 327-333
Keywords:
LT
Italija (Italy); Klaipėda. Klaipėdos kraštas (Klaipeda region); Lietuva (Lithuania); Lietuvių kalba / Lithuanian language; Universitetai / Universities.
Summary / Abstract:

LTLietuvių kalbos kurso atsiradimas Parmoje buvo svarbus žingsnis, užtikrinęs lietuvių kalbai savarankiškos disciplinos statusą Italijos universitetuose. Pradedant šį kursą, nesitikėta didelio lankytojų skaičiaus, nes paprastai studentus labiau traukia tos fakultatyvinės kalbos, kurios gali rasti platesnį pritaikymą ir labiau praversti profesinei veiklai, pvz., kinų ar arabų kalbos (šiemet konkurenciją dar padidino naujai įvestas japonų kalbos kursas). Ir vis dėlto reikia tik džiaugtis, kad ir nedideliame rate buvo galima paskleisti skambesį ir svarbą tos senosios kalbos, kurios vaidmuo, deja, ir pačioje Lietuvoje kartais jau imamas menkinti. Pasidžiaugiant ir Klaipėdos universiteto kolegos prof. Balsio iniciatyva, kasmet atnaujinant bendradarbiavimo sutartį, ir nemokamai kursą skaičiusios Birutės entuziazmu, belieka tikėtis, kad analogišku pavyzdžiu kur nors įsižiebs naujas lietuvių kalbos dėstymo židinėlis. Unikalią lietuvių kalbą pirmiausia turi saugoti ir branginti patys lietuviai. [Iš teksto, p. 332]

ISSN:
1822-7708; 2538-922X
Related Publications:
Lenkijos pilietinių karų istorija / Michele Bianchi (Alberto Vimina) ; [Alberto Viminos knygą į lietuvių kalbą vertė Birutė Žindžiūtė-Michelini ; komentarus lietuvių kalba parengė Guido Michelini ir Vacys Vaivada ; į italų kalbą vertė Guido Michelini]. Klaipėda : Klaipėdos universiteto leidykla, 2012. 783 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/96666
Updated:
2022-08-21 14:49:10
Metrics:
Views: 6
Export: