Intelektinės nuosavybės teisės kūrybinėje muziejų veikloje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knygos dalis / Part of the book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Intelektinės nuosavybės teisės kūrybinėje muziejų veikloje
In the Book:
Modernaus muziejaus veiklos gairės / sudarytojas Arūnas Puškorius. Vilnius: Akademinė leidyba, 2020. P. 124-147. (Muziejininkystės studijos ; t. 5)
Summary / Abstract:

LTMuziejų veikla, funkcionalumas, santykiai su visuomene yra nuolatinėje kaitoje. Tačiau transformacijos ne visada lengvos, jos dažnai grindžiamos specialių žinių, naujų kompetencijų poreikiu. Muziejai, kurdami parodų projektus, ekspozicijas, bendradarbiaudami su bendruomenėmis ar atskirais asmenimis įvairiose veiklos srityse taiko informacines technologijas, plečiančias saugomų vertybių prieigą. Tai ir įvairūs saugomų vertybių bei jų atvaizdų skaitmeninimo procesai, ir kūrimas specialių duomenų bazių, kurių turinio pateiktis aprėpia pačias įvairiausias formas – tiek rašytinius, tiek vaizdo ir / ar garso dokumentus, tiek asmenų kūrybos rezultatus, t. y., pasakojimus, nuotraukas, meno kūrinius ir kt. Šiandien muziejai siekia plačiau atverti visuomenei savo saugomas vertybes, koduojančias istorines, kultūrines žmonijos žinias. Duomenų bazių projektai, užtikrinantys šių žinių sąsajumą, iššaukiantys sinergijos efektą dėl suteikiamos visuminės informacinės prieigos prie muziejuose saugomų artefaktų (jų atvaizdų, duomenų ir metaduomenų apie juos), kurie fiziniame (daiktų) pasaulyje yra išskaidyti po įvairias kolekcijas ir rinkinius, leidžia kitaip žvelgti į muziejų funkcionalumą ir prasmę visuomenėje. [Iš Įvado]Reikšminiai žodžiai: Intelektinė nuosavybė; Teisės; Muziejai; Kūrybinė veikla; Technologijos; Atviroji prieiga. Keywords: Intellectual property; Rights; Museums; Creative activities; Technologies; Open access.

ISBN:
9786099607146
ISSN:
2351-5104
Related Publications:
Duomenų bazės sąvoka Europos Sąjungos ir Lietuvos Respublikos teisėje / Ramūnas Birštonas. Jurisprudencija. 2006, Nr. 3 (81), p. 13-20.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/96405
Updated:
2022-10-05 04:44:24
Metrics:
Views: 11
Export: