Nuteistųjų laisvės atėmimu teisių užtikrinimo problemos Lietuvoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Nuteistųjų laisvės atėmimu teisių užtikrinimo problemos Lietuvoje
Alternative Title:
Problems of sentenced people with imprisonment rights assurance in the Republic of Lithuania
In the Journal:
Teisės mokslo pavasaris. 2019, 2019, p. 31-44
Keywords:
LT
Diskriminacija. Konfliktai / Discrimination. Conflict; Kriminalistika. Kriminologija / Criminology; Nusikalstama veika / Offence; Nuteistieji / Convicts; Patyčios / Bullying.
Summary / Abstract:

LTStraipsnyje analizuojamos nacionaliniuose ir tarptautiniuose teisės aktuose įtvirtintos žmogaus teisės ir laisvės, jų realus užtikrinimas ir įgyvendinimas, taip pat jų pažeidimai Lietuvos įkalinimo sistemoje. Atliktas tyrimas, paremtas apklausos principu, parodė, kad Lietuvos visuomenės nuomonė dėl nuteistųjų laisvės atėmimu teisių užtikrinimo yra dvejopa, tačiau didesnė dalis teigė, jog teisės ir laisvės yra užtikrinamos tinkamai. Šiuo darbu atskleista, kad visuomenės nuomonė yra ne visai teisinga. Pagrindinės žmogaus laisvės ir teisės yra įtvirtintos ir nacionaliniuose teisės aktuose – Lietuvos Respublikos Konstitucijoje bei įstatymuose, ir tarptautiniuose – Europos žmogaus teisių ir laisvių apsaugos konvencijoje. Dažnai yra manoma, jog žmogus, esantis įkalinimo įstaigoje, nebeturi jokių teisių ir nebegali jomis tinkamai naudotis. Tačiau yra priešingai, nes vien žmogaus įkalinimas yra žmogaus laisvių ir teisių suvaržymas, todėl atlikdamas bausmę asmuo gali remtis ne tik jau minėtaisiais teisės aktais, bet jam galioja ir tokie aktai kaip Bausmių vykdymo kodeksas, pataisos įstaigų vidaus taisyklės, kurios tik dar labiau išplečia galimybę ginti savo pažeistas teises ir laisves.Lietuvos įkalinimo įstaigų infrastruktūra tikrai menkai tobulėja ir daug kur dar juntama Sovietų Sąjungos palikta dvasia ir paveldas. Dažniausiai Lietuvoje pažeidžiamos nuteistųjų teisės į gyvybę, į viltį, taip pat asmenys susiduria su kankinimo atvejais, vyraujančia kastų sistema ir teisės į orumą pažeidimais. Šių teisių pažeidimus yra konstatavę ne tik Lietuvos Respublikos teismai, bet ir Europos Žmogaus Teisių Teismas. Tai tik dar kartą parodo, jog Lietuvoje vyrauja nuteistųjų laisvės atėmimu teisių pažeidimų problematika. [Iš leidinio]Reikšminiai žodžiai: Nuteistasis; Įkalinimas; Teisių pažeidimai įkalinimo įstaigose; Nediskriminavimas; Smurtas; Patyčios. Keywords: Sentenced person; Imprisonment; Rights violations in prisons; Non-discrimination; Violence; Mobbing.

ENThe article analyzes human rights and freedoms enshrined in national and international legal acts, their real assurance and implementation, as well as their violations in the Lithuanian prison system. The research showed, that the opinion of the Lithuanian society regarding the enforcement of the rights of deprivation of liberty is twofold, but the majority said that the rights and freedoms are properly ensured. This work has revealed that public opinion is not entirely correct. The fundamental freedoms and rights of human beings are enshrined in both national legislation - the Constitution of the Republic of Lithuania and international - the European Convention for the Protection of Human Rights and Freedoms. It is often believed that a person in a prison has no rights and can no longer use them properly. However, on the contrary, the mere placement of a person in a prison is a restriction of freedoms and rights, and therefore, when serving a sentence, a person may rely not only on the aforementioned legislation, but also such acts as the Penal Code, the internal rules of the penitentiary institutions extends the opportunity to defend your violated rights and freedoms.The infrastructure of Lithuanian detention facilities is really poorly developed and the spirit and heritage left by the Soviet Union is still being felt. In most cases, the rights of life of the people convicted to life, to hope, as well as to the cases of torture, the caste system and violations of the right to dignity are violated in Lithuania. Violations of these rights have been found not only by the officials of the Republic of Lithuania, but also by the European Court of Human Rights. This only shows once again that there is an overwhelming problem in Lithuania regarding the deprivation of liberty in the area of violations of rights. [From the publication]

ISSN:
2345-0878; 2538-8916
Subject:
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/95929
Updated:
2022-08-29 07:23:11
Metrics:
Views: 48    Downloads: 11
Export: