Psichikos sveikatos ir gerovės paradigmų kaita Lietuvoje

Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Knyga / Book
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Psichikos sveikatos ir gerovės paradigmų kaita Lietuvoje
Editors:
  • Petružytė, Donata, sudarymas [com]
  • Šumskienė, Eglė, sudarymas [com]
Publication Data:
Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2017.
Pages:
199 p
Notes:
Bibliografija prie skyrių.
Contents:
Įvadas — 1. Ekspertų požiūris į Lietuvos psichikos sveikatos priežiūros sistemą / Eglė Šumskienė — 2. Psichikos ligomis sergančių pacientų požiūris į gautą gydymą: kokybinis pacientų tyrimas / Vaiva Klimaitė, Aušra Stumbrytė, Elena Gaudiešiūtė — 3. Psichikos sutrikimų diskursai akademinėje ir profesinėje literatūroje bei žiniasklaidoje / Jurga Mataitytė-Diržienė — 4. Kiekybinis pacientų psichometrinių rodiklių tyrimas / Donata Petružytė, Miglė Marcinkevičiūtė, Arūnas Germanavičius, Gabrielė Rušinaitė — 5. Ekonominė psichikos ligų naštos analizė / Liubovė Murauskienė, Donata Petružytė — Rekomendacijos — Psichikos sveikatos ir gerovės vertinimo modelis — Priedai.
Keywords:
LT
Diskriminacija. Konfliktai / Discrimination. Conflict; Psichikos sveikata / Mental health; Sveikatos priežiūra / Health care.
Summary / Abstract:

LTLietuva daug metų neturėjo galimybės veiksmingai ir atsižvelgiant į geriausias, moksliškai pagrįstas praktikas, plėtoti psichikos sveikatos apsaugą – finansavimo ir infrastruktūros plėtros prioritetuose dominavo medicininė paradigma. Atkūrus nepriklausomą valstybę greitai paaiškėjo rimtų sprendimų psichikos sveikatos srityje būtinybė: paveldėtos sistemos ydingumas ir esminių permainų poreikis psichikos sveikatos apsaugos srityje, psichikos sveikatos problemų gausa, pažangus tarptautinis kontekstas (Psichikos sveikatos strategija 2007). Strateginiame psichikos sveikatos dokumente konstatuojama, kad svarbiausios Pasaulio sveikatos organizacijos ir Europos Sąjungos rekomendacijos diegti ir plėtoti nemedikamentinius gydymo ir reabilitacijos būdus taip ir lieka nepradėtos įgyvendinti, nepaisant prastos Lietuvos visuomenės psichikos sveikatos būklės (ją charakterizuoja gyventojų savižudybės, mirčių dėl kitų išorinių mirties priežasčių rodikliai, stigmos ir diskriminacijos paplitimas). Šia monografija siekiama prisidėti prie medicininės paradigmos kaitos į biopsichosocialinę moksliškai pagrįstais duomenimis, atskleidžiant sistemos dalyvių požiūrį bei vyraujančius visuomeninius diskursus, įvertinant psichikos sveikatos priežiūros paslaugų poveikį psichologiniam ir socialiniam pacientų funkcionavimui, taip pat nagrinėjant ekonominę psichikos ligų ir jų gydymo naštą visuomenei. Šiems siekiams įgyvendinti buvo suburta tarpdisciplininė komanda, atstovaujanti sociologijos, psichologijos, psichiatrijos ir ekonomikos mokslams. [Iš Įvado]

ISBN:
9786094598586
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/95845
Updated:
2022-06-30 13:55:54
Metrics:
Views: 27    Downloads: 2
Export: