Archyvinės smulkmenos. Ką pasakoja 1701 m. kartografinis šaltinis apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę?

Direct Link:
Collection:
Mokslo publikacijos / Scientific publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Archyvinės smulkmenos. Ką pasakoja 1701 m. kartografinis šaltinis apie Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę?
In the Journal:
Knygotyra. 2021, t. 77, p. 331-366
Keywords:
LT
17 amžius; Žemėlapiai / Maps.
Summary / Abstract:

LTAmerikiečių istorikė Valerie Kivelson 2006 m. išleido knygą apie XVII a. (išties apima platesnę chronologiją) Rusijoje susiklosčiusią žemių kartografavimo tradiciją. Ji tyrė rankraštinius žemėlapius, nagrinėjo jų sukūrimo priežastis, išaiškino Maskvoje susiformavusias kartografavimo taisykles ir erdvę išreiškusių simbolių sistemą. Knygoje paskelbta kartografinių šaltinių pavyzdžių. Tarp jų yra 1701 m. Vitebsko apylinkių bei LDK ir Maskvos valstybės pasienio zonos žemėlapis, kuriame, iš esmės, dominuoja Dauguvos (Dvinos) upės baseino rytinės dalies kartografinis vaizdas. Šį žemėlapį V. Kivelson pateikė knygoje, bet jo nenagrinėjo. LDK istorijos tyrėjui šis šaltinis užduoda tiek hermeneutinius klausimus apie žemėlapio sukūrimo aplinkybes, tiek analitinius – apie žemėlapio turinio informaciją. Šiuo atveju parengtoje publikacijoje norima minėtą archyvinį kartografinį šaltinį aptarti ir paskelbti, kad jis rastų savo vietą LDK istorijos tyrimuose. Drauge skelbiamas ir šaltinio teksto vertimas į lietuvių kalbą. Publikuotus šaltinius noriai skaito ne vien mokslininkai, bet ir plačiosios visuomenės dalis, tik neretai susiduria su kalbos barjeru. Todėl vertimas į lietuvių kalbą palengvina šaltinio informacijos supratimą ir sklaidą. [Iš teksto, p. 332]Reikšminiai žodžiai: Žemėlapiai; Kartografija; 17 amžius; Šaltiniai; Lietuvos Didžioji Kunigaikštystė (LDK; Grand Duchy of Lithuania; GDL); Maps; Cartography; 17th century; Sources.

DOI:
10.15388/Knygotyra.2021.77.97
ISSN:
0204-2061; 2345-0053
Related Publications:
  • Vilniaus miesto planai / sudarytoja Birutė Rūta Vitkauskienė ; rengė Ingrida Tamošiūnienė, Birutė Rūta Vitkauskienė, Aušrinė Žilevičiūtė. Vilnius : Lietuvos nacionalinis muziejus, 2016. 430 p.
  • Žvilgsnis į Lietuvos Didžiąją Kunigaikštystę iš paukščio skrydžio : XVI-XIX amžiaus rankraštiniai kartografijos šaltiniai (Vilniaus universiteto bibliotekos Rankraščių skyriaus fondai) / parengė Tomas Čelkis, Valentina Karpova-Čelkienė. Vilnius : Vilniaus universiteto leidykla, 2015. 311 p.
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/95322
Updated:
2022-06-09 21:13:41
Metrics:
Views: 19    Downloads: 5
Export: