Kupiškio krašto vestuvinis jaunosios ir pamergės galvos papuošalas kalpokas

Collection:
Sklaidos publikacijos / Dissemination publications
Document Type:
Straipsnis / Article
Language:
Lietuvių kalba / Lithuanian
Title:
Kupiškio krašto vestuvinis jaunosios ir pamergės galvos papuošalas kalpokas
In the Journal:
Tautodailės metraštis. 2020, Nr. 41, p. 38-43
Contents:
Kupiškio krašto vestuviniai kalpokai — Seserų Glemžaičių vestuvinių kalpokų rinkinys — Kupiškio krašto vestuvinių kalpokų rekonstrukcijos.
Keywords:
LT
19 amžius; Kalpokai; Kupiškis; Lietuva (Lithuania); Kultūros paveldas / Cultural heritage; Liaudies kultūra / Folk culture; Muziejai / Museums.
Summary / Abstract:

LTAukštaitijoje, Kupiškio apylinkėse, XIX a. pabaigoje-XX a. pradžioje buvo paplitęs tik šiam kraštui būdingas vestuvinis jaunosios ir pamergės galvos papuošalas - ypatinga karūnėlė kalpokas, kurio viršų puošdavo aukštai iškilusios dirbtinės gėlės, plunksnos, pramaišiui būdavo įkaišoma ir rūtų šakelių. Kalpokas darytas iš 5-10 cm pločio kartono, tošies ar skiedros juostos sulenkiant lankelį, jį aptraukiant audiniu ir išorinę pusę apsiuvant galionu ar kaspinu (Lietuvių etnografijos enciklopedinis žodynas 2015: 112). Prie kalpoko užpakalinės dalies buvo prisegama ilgų įvairiaspalvių šilkinių kaspinų. Iš kraštotyrininkės Elvyros Glemžaitės-Dulaitienės (1893-1958) sužinome, kad kupiškėnėms moterims ėmus "vilkėti vienos spalvos sijonus ir švarkelius (nažutkas), apie 1880 metus, jaunoji ir pamergės užsidėdavo ant galvos kalpokėlius. Susituokus, jau namuose, jaunajai, sėdint užstalėje, kalpokėlį nuimdavo ir uždėdavo nebe nuometą, bet čepkelį" (Kupiškėnų senovė: Etnografija ir senovė 1958:150). [Iš straipsnio, p. 38]Reikšminiai žodžiai: Tautiniai kostiumai; Galvos apdangalai; Kalpokai; Kultūros paveldas; Išsaugojimas; Rekonstrukcijos; Muziejai; Eksponatai; Kupiškis; National costumes; Headgear; Cultural heritage; Conservation; Reconstructions; Museums; Exhibits; Kupiškis; Lithuania.

ISSN:
1392-8198
Related Publications:
Permalink:
https://www.lituanistika.lt/content/93454
Updated:
2022-01-28 12:30:57
Metrics:
Views: 54    Downloads: 7
Export: